Донецьк позбувся одного зі своїх раритетів —паровоза-«кукушки», виготовленого в 30-х роках ХХ століття. Частини паровоза виявлено в одному з пунктів прийому металобрухту.
«Кукушка» була першим експонатом створеного три роки тому Державного музею історії промисловості України, який зініціював благодійний фонд сприяння розвиткові і популяризації Донбасу «Золотий скіф». Паровоз багато років стояв на запасній колії Єнакіївського металургійного заводу. «Кукушка» — єдиний в Україні представник свого покоління, тому співробітники музею Донецької залізниці попросили передати їм локомотив для повної колекції. Однак керівництво фонду «Золотий скіф» встановило знахідку перед виставковим центром «Експо-Донбас». Звідси машину й поцупили збирачі металобрухту.
Тепер слідству належить встановити, в який спосіб і з чиєю допомогою зловмисники змогли завантажити паровоз, відвезти його до приймального пункту в Ясинуватій і порізати на шматки. Пікантності ситуації додає той факт, що поруч із місцем, де було встановлено «кукушку», розташовано і символ області — виготовлену із залізничної рейки пальму Мерцалова, яка теж може потрапити на очі «металістам».