Фінансовий лізинг на селі працює творчо і відповідально
Торік Національною акціонерною компанією «Украгролізинг» закуплено та передано товаровиробникам 438 тракторів, 40 зернозбиральних комбайнів, 1131 одиницю грунтообробної та посівної техніки, 250 одиниць іншої сільськогосподарської та переробної техніки. Всього 1922 машини на суму 115 млн. грн. Порівняно з 2002 роком через державний лізинг надійшло на 75,2% більше тракторів, на 90% — зернозбиральних комбайнів, на 74% — плугів, на 63% — борін, у 2,5 разу більше культиваторів, у 8 разів — сівалок. Особливо вагомо поповнили технічний парк сільгосппідприємства Київської, Кіровоградської, Хмельницької та Черкаської областей.
Головне завдання сьогодні, поставлене перед компанією Президентом і Кабінетом Міністрів, — повернути кошти за надану лізингоотримувачам техніку. Адже основний принцип фінансового лізингу полягає у зворотності лізингових платежів. Тож НАК «Украгролізинг» доводиться вдаватися до адміністративного впливу. У 2003 році заявлено 445 позовів на суму 38,5 млн. грн., стягнуто 2,5 млн. грн. І наполеглива робота компанії дає позитивні результати. Якщо в перші роки лізингової діяльності (1998—2000 рр.) повернення становило 12 відсотків, то в 2001-му — уже 26, а в 2002-му воно досягло 47 відсотків. Торік — зросло вдвічі порівняно з 2002-м. Найвищий рівень розрахунків у Волинській, Сумській, Кіровоградській філіях.
На жаль, наші партнери не завжди виконують договірні зобов’язання, дотримуються графіків сплати, повертають бюджетні кошти. Окреме питання — борги відкритих акціонерних товариств «Сільськогосподарські МТС», які увійшли до складу компанії. За техніку, надану державним машинно-технологічним станціям через державний лізинговий фонд, станом на 1 січня цього року підлягало поверненню 50,2 млн. гривень. Фактично розрахунки здійснено на 29 відсотків. Украй незадовільно здійснюють повернення платежів у Запорізькій МТС — 4,5%, Ізмаїльській МТС (Одеська область) — 10,5%, Мізоцькій МТС (Рівненська область) — 14,3%, Кельменецькій МТС (Чернівецька область) — 19,0%.
Тож детально проаналізовано діяльність усіх філій і дочірніх підприємств НАК «Украгролізинг», розглянуто бізнес-плани машинно-технологічних станцій, їх проблемні питання, фінансовий стан, кадровий потенціал. Встановлено, що деякі керівники філій формально підходять до вивчення фінансового стану лізингоодержувачів, укладання договорів застави або поруки, не вказують у документах необхідних реквізитів. У деяких випадках не ведеться контроль за здійсненням лізингових платежів, невчасно виставляються рахунки та листи-нагадування, не вилучається, відповідно до закону, техніка у лізингоотримувачів-боржників. Деінде спостерігається недбале ставлення окремих регіональних керівників до розвитку інших видів господарської діяльності. Трапляються і прорахунки в плануванні, нехтування ціновою політикою, збільшення собівартості реалізованої продукції понад нормативні витрати та інші фінансові порушення. Це призвело до того, що торік компанія недоотримала значного доходу від реалізації послуг та товарів.
Компанія важливу роль відводить формуванню мережі технічного сервісу. У ринкових умовах жорсткої конкуренції ми відновлюємо систему інженерно-технічного і матеріально-технічного забезпечення села на інвестиційно-інноваційних засадах. Торік створено 17 стаціонарних пунктів технічного сервісу, 16 майданчиків для виставок-продажів техніки та 35 магазинів запасних частин. Вони реалізували сільськогосподарські машини на суму 2,4 млн. і запасні частини майже на 5 млн. гривень. Досвід Волинської, Івано-Франківської, Миколаївської, Сумської, Хмельницької та деяких інших філій свідчить про доцільність розвитку такої діяльності. Її ефективність підтверджують не так прибутки від послуг, як належний технічний стан лізингової техніки, а відтак — темпи повернення боргів.
Звісно, працювати є над чим. Від регіонів на нинішній рік надійшли замовлення на придбання сільськогосподарської і переробної техніки через систему фінансового лізингу на 700 млн. грн. Навіть за умов повного фінансування із джерел, визначених Законом «Про Державний бюджет України на 2004 рік», 176,5 млн. грн. — це всього 25 відсотків від замовлень сільських трударів. На ці кошти НАК «Украгролізинг» планує закупити 1625 одиниць техніки: тракторів — на 26,4 млн. грн., зернозбиральних комбайнів — на 99,9 млн. грн., кормозбиральних та бурякозбиральних комбайнів — на 2,9 млн. грн., грунтообробної і посівної техніки — на 29,5 млн. грн., іншої техніки — на 17,8 млн. грн.
НАК «Украгролізинг» також має ще багато зробити на виконання постанови Кабінету Міністрів № 414 щодо стягнення простроченої заборгованості за іноземні кредити, взяті свого часу під гарантії уряду для придбання імпортної техніки.
В умовах ринкової економіки компанія співпрацює з партнерами, які на взаємовигідних засадах вкладали б інвестиції у розвиток лізингу. Зокрема, намагається залучати на технічне переозброєння села кошти місцевих бюджетів, комерційних банків тощо.
НАК «Украгролізинг» і надалі підвищуватиме відповідальність на всіх рівнях за виконання накреслених планів, домагатиметься прозорості у функціонуванні фінансового лізингу, запроваджуватиме нові прогресивні ідеї в його діяльність, зміцнюватиме довіру держави та наших партнерів до компанії.