Після відносного затишшя в Луганській області місцеві проросійськи налаштовані громадяни почали активізуватися й розширювати географію агресії. У суботу в Стаханові група із 30 озброєних людей, що приїхали з Луганська на дев’яти машинах, увірвалася до частини Державної воєнізованої гірничорятувальної служби та змусила увімкнути звукову сирену. Так екстремісти хотіли зібрати поплічників для проведення мітингу, який міг закінчитися захопленням будівлі міської влади. Як пояснили луганські «гастролери», вони прибули «захищати місто». До Палацу культури ім. Горького, який обрали під штаб, вони перенесли важкі сумки.

Мешканці Стаханова реагували по-різному. Одні підтримували непроханих гостей і готові були будувати барикади, інші говорили про те, що Стаханов — місто трудової шахтарської слави і поза політикою. До самої ночі керівники правоохоронних органів області вели переговори і домоглися того, що захопники сіли у свої машини й відбули до Луганська. 

Міліція супроводжувала їх до будівлі СБУ, де базується штаб «Армії Південного Сходу», контролюючи незастосування зброї дорогою.

А в неділю люди, які захопили будинок Луганського управління СБУ, оголосили про створення «Луганської народної республіки». Це відбулося на мітингу, в якому взяло участь кількасот людей. Вони зі схваленням відгукнулися про можливості, які дає республіка: самостійно визначати свій економічний статус, формувати свій держбюджет, гарантувати рівні права і свободи всім громадянам, які проживають на її території, і т. д. «Луганська народна республіка» підтвердила свій намір 11 травня провести обласний референдум, однак питання, що виносилися раніше, змінено. Тепер луганці повинні визначитися, чи підтримують акт про проголошення державної самостійності Луганської НР і чи згодні «у разі агресивних дій з боку нелегітимної київської влади звернутися до Російської Федерації про введення миротворчих військ».

Початок тижня відкрив ще одне вогнище напруженості. У Станично-Луганському районі невдоволення висловлюють місцеві сільгоспвиробники, котрі вирощують ранні редис, огірки, помідори, салати, цибулю тощо. Багато років вони відправляють свою продукцію до сусідньої Росії. Однак у зв’язку з напруженою обстановкою на кордоні у станичників немає змоги торгувати в сусідній державі й вони зазнають великих збитків. Організацію протестного настрою підприємців узяли на себе козаки.

Також через острах потрапити в зону воєнних дій мешканці деяких населених пунктів не пускають на свою територію підрозділи української армії. Наприклад, на трасі Харків—Ростов, біля міста Ровеньки, місцеві жителі обладнали блокпост, установили цілодобове чергування, попереджаючи ввезення зброї та бронетехніки на територію міста.

«На нашу землю не мають права ступати ні українська, ні російська армія», — пояснюють ровеньчани. У Щастя місцеві жителі не пустили загін із 20 новобранців спецпідрозділу «Схід», бійці якого мали на базі школи міліції вести військову підготовку. На вимогу населення загін відправили до обласного центру. Луганські спостерігачі вважають, що політика стримування українського уряду робить правоохоронців заручниками нинішньої ситуації.

***

Люди, що захопили будівлю СБУ в Луганську і називають себе бійцями «Об’єднаної армії Південного Сходу», висунули ультиматум виконавчій та законодавчій владі України: якщо до 14.00 29 квітня всі їх вимоги, підкріплені Женевськими угодами, не будуть виконані, то вони перейдуть до «активних дій». Перелік вимог великий — до десяти пунктів.

Крім того, вимагають провести повне перезавантаження обласної влади й «визнати Болотова Валерія Дмитровича легітимним виконуючим обов’язки губернатора Луганської області з передачею йому і представникам від громад області повної виконавчої влади». На запитання, що мається на увазі під «активною фазою протистояння на території всієї Луганської області», представник штабу відповів, що «це буде проводитися максимально мирним безкровним шляхом».

Луганська область.