Ми не поспішаємо з реформою, а запізнюємося 
Таку думку оприлюднив Президент Леонід Кучма на першій в цьому році прес-конференції. Отже, на другому її етапі, поділився глава держави, треба реформувати судову систему і місцеве самоврядування. А конкретніші пропозиції з’являться найближчим часом.
Поки політики обговорюють зменшення прохідного відсотка на парламентських виборах, Центральна виборча комісія зайнялася підготовкою відповідних законопроектів для проведення чесних і прозорих виборів народних депутатів у 2006 році. Зокрема, ЦВК планує створити єдиний реєстр виборців.
Народні депутати цього тижня активно працювали у виборчих округах і в комітетах над законопроектами. Глава парламенту Володимир Литвин на зустрічі з науковцями зазначив, що експертизу всіх проектів законів, 75 відсотків яких готують народні обранці, мають проводити фахівці Національної академії наук. Можливо, тоді документи будуть реальними для виконання, а не здаватимуться популістськими.
А задекларовані наміри широкої коаліції демократичних сил, до якої цього тижня вже приєдналося народно-демократичне об’єднання «Нова Україна», про єдиного кандидата піддали сумніву більшість аналітиків і політиків. Навіть Президент був не зовсім категоричний у своїх прогнозах, мовляв, кандидат від більшості на старті великих перегонів з’явиться, але «куди пальцем не ткни — всюди кандидати». В тому, що їх буде декілька і від «меншості», не сумніваються навіть самі опозиціонери, в яких розходяться погляди не лише на доцільність впровадження змін до Основного Закону, а й у методах боротьби за демократію. Якщо Юлія Тимошенко переконана, що треба розпочинати всеукраїнські акції протесту проти реформи, то лідер соціалістів Олександр Мороз упевнений, що від «вуличних» методів виборці стануть ще пасивнішими до подій на політичному олімпі.
Утім, урядовці, як запевнив Леонід Кучма, завжди дбають про стабілізацію і добробут громадян, навіть його непопулярні рішення згодом працюють на позитив. Так, цього тижня Прем’єр-міністр Віктор Янукович заявив, що уряд планує у серпні—вересні збільшити розмір мінімальної зарплати до 237 гривень, яка зрівняється з прожитковим мінімумом в 2007 році.
До речі, вже на початку тижня почали ходити чутки про відставку Міністра палива й енергетики Сергія Єрмілова через пасивне реформування ПЕК і запровадження деяких новацій, які не сприяють розвитку галузі. Та навіть і після так званих недоліків пенсійної реформи Кабінет Міністрів отримав від Президента майже стовідсоткові гарантії. Л. Кучма пообіцяв: уряд Віктора Януковича, як і сам прем’єр, якщо не буде «якихось катаклізмів», працюватимуть до осені. Щодо гарантій для самого глави держави після виборів, то Президент поділився, що вони його не цікавлять. І відкрив ще одну таємницю: після закінчення своєї каденції «спокійно займатиметься політикою» в своєму фонді, от тоді він казатиме «все, що думає, про всіх».