У Польщі нашій корпорації вказали на двері
Доручення Президента України Леоніда Кучми Міністерству економіки і з питань європейської інтеграції та Міністерству закордонних справ вивчити обставини, через які українську корпорацію «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД) практично відсторонено від процедури приватизації польського меткомбінату (Гута Ченстохова), розвіяло останні сумніви щодо скандалу європейського масштабу.
Коротко нагадаю: упродовж восьми місяців, восьми етапів і 52 годин важких переговорів з Конкурсною комісією з приватизації ІСД виборює і здобуває незаперечну перемогу у приватизаційному тендері. Запропоновані ціна за об’єкт, вартість інвестиційного пакета, гарантії подальшого розвитку підприємства і соціального забезпечення працівників визнаються кращими сімома голосами із семи членів комісії. Але далі відбуваються дивні речі. Суперник на тендері — компанія LNM — заднім числом і всупереч конкурсній процедурі, звертається до віце-прем’єра Єжі Хауснера за дозволом відкоригувати свою пропозицію. Факт не потребує коментарів, оскільки це суперечить основним правовим принципам (зокрема, рівності сторін) Республіки Польща та Євросоюзу. Після невиправдано тривалої мовчанки міністр держмайна Польщі Збігнєв Каневський вирішує, що інвестором для Гута Ченстохова буде концерн LNM. Аргументувати таке рішення доручають віце-міністрові Анджею Шараварському. За його словами, якщо переможе ІСД, то шихта надходила б з України, що призвело б до конкуренції між польськими металургійними комбінатами у Ченстохові та Катовіце. Вочевидь, високопоставлений пан чогось не розуміє, бо веде про способи обмеження конкуренції на металургійному ринку країни, що також суперечить фундаментальним принципам Євросоюзу.
На прес-конференції в Києві директор з корпоративних прав та інвестицій ІСД Олександр Пилипенко нагадав, що обмеження на металургійному ринку Польщі стосується лише суб’єктів, які отримують державну допомогу, а ІСД та Гута Ченстохова до таких не належать. Не витримує жодної критики і закид пана Шараварського щодо того, що прихід ІСД знаменує збільшення потужностей у Гута Ченстохова, тоді як згідно з угодою про приєднання Польщі до ЄС меткомбінат має обмеження з нарощування виробничих потужностей. Це, даруйте, не зовсім так, оскільки йдеться про протокол стосовно реструктуризації металургійної галузі Польщі, а точніше виробництв, дотованих тією-таки державою. Проте логіка пана Шараварського стає зрозуміла, щойно він зазначає, що вони «грають з першою лігою в металургії, а не якимись випадковими інвесторами». Інакше кажучи, наші корпорації, які вже переважають західні (LNM в очах Євросоюзу — посередній виробник. — Авт.), наражаються поки що на жорсткий заангажований опір, який в Європі, так само, як і в нас, називають політиканством. Але, слава Богу, не завжди. В той час, коли Президент України давав своє доручення проаналізувати скандал у Польщі, ІСД підписав угоду з купівлі-продажу угорського меткомбінату.
Утім, останнє слово ще не сказано і в Польщі. Олександр Пилипенко повідомив, що наступного тижня керівники ІСД добиватимуться зустрічей з керівництвом уряду Польщі, щоб вжити всіх заходів для виведення тендера в конструктивне русло згідно з нормами країн європейської спільноти.