Усі, кому потрібний «Оскар», зберуться в ніч на 29 лютого в залі лос-анджелеського театру «Кодак», а 1 березня до найрозкішнішого і «зоряного» шоу кіносвіту приєднаються і глядачі каналу «1+1».
В історії престижної премії американської кіноакадемії лише Марлон Брандо і Джордж К. Скотт свого часу відмовилися від статуетки.
Цього року золота фігурка потрібна Джонні Деппу, Дайан Кітон, Алеку Болдуїну, Шарліз Терон, Бену Кінгслі, Тіму Роббінсу, Джуду Лоу, Рене Зілльвегеру, Біллові Мюррею, Шону Пену і ще цілій армії режисерів, продюсерів, сценаристів, операторів, звукорежисерів і композиторів, чиї імена значаться в титрах 254 фільмів—номінантів на «Оскар 2004». Поки що інтрига полягає у протистоянні між головними претендентами на звання «Кращий фільм» — кінострічками «Володар перстенів. Повернення короля», «Труднощі перекладу», «Хазяїн морів. На краю землі», «Таємнича ріка» і «Фаворит».
Не важливо, що невибаглива фігурка заввишки 34,2 см і вагою 3,8 кг коштує в тисячі разів менше, ніж сукні «зірок», які прибувають на торжество, прикрашені діамантами, і браслети — лише 330 доларів. Сама процедура роздачі статуеток залишається незмінною уже протягом багатьох років. П’ятьох претендентів у кожній номінації представляють лише найпопулярніші кінозірки. Цього року в церемонії вручення братимуть участь «краща акторка» минулорічного «Оскара» Ніколь Кідман і Кетрін Зета-Джонс, яка одержала нагороду за кращу роль другого плану в мюзиклі «Чикаго».