Цікаве опитування провели курсанти Луганської академії внутрішніх справ Арсен Мартинюк і Володимир Митринюк. З допомогою Інтернету вони відправили спеціально розроблену анкету своїм родичам у Чикаго і Мілан, попросивши розповсюдити її серед випускників середніх шкіл. Водночас ті само питання було запропоновано старшокласникам однієї луганської школи.
Учням трьох країн — Америки, Італії, України — пропонували оцінити три чинники: свою школу, добробут родини і страх перед злочинністю. Отримані відповіді Арсен і Володимир інтерпретували так: чим далі на захід, тим вище рівень «шкільного патріотизму». На запитання «Як ти оцінюєш свою школу?» тільки 39% опитаних луганських учнів вважають свій заклад кращим за інші, 67% міланських школярів люблять школу, а серед випускників Чикаго таких виявилося аж 75%.
Така само картина і під час оцінювання добробуту своєї родини: «високий» поставили тільки 9% опитаних у Луганську, у Мілані — 44% і в Чикаго — 85%.
Злочинності бояться тільки 39% луганських школярів, 56% міланських дітей і 81% випускників Чикаго.
Тож, вважають автори дослідження, чим багатша сім’я і відповідно краща школа, тим більший страх перед злочинністю.
Найнижчий коефіцієнт довіри до міліції у луганських учнів, тоді як більшість опитаних у Чикаго відчувають до працівників поліції найприязніші почуття. Ініціатори опитування дійшли ще одного висновку: чим бідніше суспільство, тим менше страху перед злочинністю і нижча довіра до міліції.
Луганськ.