Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і Голова Ради Республіки Національних Зборів Республіки Білорусь — верхньої палати білоруського парламенту —Геннадій Новицький підписали у Чернігові угоду про співробітництво між українським і білоруським парламентами. У цій угоді Верховна Рада України і Національні Збори Республіки Білорусь узяли на себе зобов’язання сприяти розвитку міжпарламентського співробітництва в інтересах зміцнення дружніх відносин між державами та їх народами. Угодою передбачено розширення договірно-правової бази між Україною та Білоруссю у політичній, соціально-економічній, гуманітарній та інших сферах. Сторони сприятимуть синхронізації ратифікаційного процесу щодо міжнародних договорів, підписаних між Україною та Білоруссю.
Щоб зблизити національні законодавства, Верховна Рада України та Національні Збори Республіки Білорусь активізують зв’язки між постійними парламентськими комісіями і комітетами, депутатськими фракціями, проводитимуть спільні заходи, зокрема обмінюватимуться делегаціями, інформацією про законодавчу діяльність, базами даних і офіційними виданнями.
Для реалізації цієї угоди буде створено міжпарламентську комісію зі співробітництва Верховної Ради України і Національних Зборів Республіки Білорусь, яка складатиметься з однакової кількості представників парламентів двох держав. Міжпарламентську комісію очолюватимуть співголови — заступник Голови Верховної Ради України і заступники голів палат білоруського парламенту.
Місце зустрічі глав українського і білоруського парламентів — Чернігів — було обрано не випадково. Чернігівська область має понад 900 км державного кордону України з Білоруссю. В Україні проживає 276 тис. білорусів, а в Білорусі — 237 тис. українців. У багатьох галузях промисловості вже давно налагоджено тісні технологічні зв’язки, що є основою для взаємовигідного економічного співробітництва. Між Україною і Білоруссю підписано 193 двосторонні міжнародні документи. Водночас один із найважливіших договорів — про державний кордон між Україною і Білоруссю від 1997 року — досі не ратифіковано білоруським парламентом.
За словами Володимира Литвина, угода дасть змогу перевести у практичну площину всі попередні домовленості і плани стосовно системного співробітництва на рівні парламентів. Керівники українського та білоруського парламентів домовилися, що спільну міжпарламентську комісію буде створено протягом місяця, а її перше засідання відбудеться до 1 квітня цього року в Гомелі (Білорусь). У свою чергу, Голова Ради Республіки Національних Зборів Республіки Білорусь Геннадій Новицький назвав підписану угоду «плодом тривалої підготовки». А головне — знайдено механізми виконання цієї угоди.
Журналісти як зазвичай поцікавилися у Володимира Литвина його баченням ходу політреформи. Він спрогнозував, що під час голосування за закон про вибори до парламенту на пропорційній основі народні депутати зійдуться на тривідсотковому прохідному бар’єрі. Голова ВР повідомив, що цей закон найближчим часом буде винесено на розгляд парламенту, як це передбачено угодою, підписаною 10 фракціями. На думку В. Литвина, результат розгляду цього питання буде позитивний. Але прийняття закону про пропорційні вибори негативно позначиться на політреформі. «Бо дуже багато депутатів, до яких належу і я, не поділяють ті принципи і підходи, які закладено в законі про вибори народних депутатів на пропорційній основі, — сказав Володимир Литвин. — Це спроба політичних лідерів законсервувати себе у владі».
Під час робочої поїздки до Чернігова Голова Верховної Ради України Володимир Литвин також ознайомився з роботою двох найвідоміших підприємств обласного центру — ВАТ «Хімволокно» і ЗАТ «Чернігівський пивзавод «Десна», які в непростих економічних умовах стабільно працюють на вітчизняних та зарубіжних ринках, а також є джерелами поповнення місцевого бюджету.