Одного разу, перебуваючи у Гуляйпільському районі, випало мені познайомитися з досить неординарною людиною — депутатом Запорізької обласної ради Олександром Дудкою. Він очолює багатогалузеве ТОВ «Еталон» — добре знане в регіоні. У складі товариства вісім сільгосппідприємств, комбікормовий завод, харчосмакова фабрика, ресторан тощо. Лише орної землі орендує 28 тисяч гектарів. Коли кілька років тому виник «Еталон», працювало в ньому 15 осіб. Сьогодні — у сто разів більше. Щороку ТОВ перераховує до місцевого та державного бюджету до двох мільйонів гривень.
Енергія і цілеспрямованість керівника підприємства не могли не привабити. Олександра Івановича вистачає і на бізнес, і на депутатську діяльність. Та найбільше вразила благодійність «Еталона».
Чи багато ви знаєте, наприклад, підприємств в Україні, які навчають у вузах за свої кошти понад 80(!) студентів?
— Пощастило нам на земляка, — кажуть гуляйпільці. — І школи ремонтує, і житло будує, і ветеранам допомагає, і дитячі екскурсії фінансує...
А недавно звістка про благодійність Дудки надійшла із Куйбишевського району.
За словами голови Більманської сільради Світлани Корягіної, керівник «Еталона» подбав про будівництво мостів, які з’єднали поля з селом, тож тепер не треба об’їжджати їх за 30 кілометрів. Олександр Дудка сприяв гідному відзначенню 60-річчя визволення села від німецько-фашистських загарбників. Не залишилися тоді без уваги солдатські вдови, інваліди та учасники війни. А коли виникла проблема, ТОВ «Еталон» допоміг і з доставкою вугілля пільговикам, в організації художньої самодіяльності тощо. Та головне — тепер тут люди мають роботу, землі не заростають бур’янами, а власники паїв одержують плату за їх оренду. Фірма-орендар дбає і про розвиток соціальної інфраструктури села. «Еталон» відремонтував школу, на черзі — капітальний ремонт сільського Будинку культури.
Запорізька область.