Комітет Верховної Ради України з питань правової політики працює над змінами до Закону України «Про судоустрій». Розроблено проект після прийняття Конституційним Судом рішення, яким положення про Касаційний суд України, його склад та повноваження визнано такими, що не відповідають Основному Закону. Як відзначив голова комітету Василь Онопенко, внесення змін зумовлено часом і насамперед необхідністю привести його у відповідність із Конституцією України.
Запропонований проект для забезпечення касаційного розгляду справ цивільної та кримінальної юрисдикцій передбачає утворення Вищого цивільного суду України та Вищого кримінального суду України. Термін «повторна касація» замінено на «розгляд справ у зв’язку з винятковими обставинами». Розгляд адміністративних справ у зв’язку з їх виділенням із цивільного судочинства до утворення спеціалізованих адміністративних судів віднесено до юрисдикції загальних судів, як це передбачено проектом Адміністративного процесуального кодексу України, прийнятим у першому читанні.
Крім цього, законопроектом про внесення змін до Закону України «Про судоустрій» вилучено також положення про Апеляційний суд України.