Президент Росії відправив у відставку уряд Михайла Касьянова
Своє рішення Володимир Путін пояснив не поганою роботою колишнього кабінету, назвавши її «в цілому задовільною», а «бажанням ще раз визначити свою позицію в питанні про те, яким буде курс розвитку країни після президентських виборів 14 березня нинішнього року».
Нового прем’єр-міністра буде запропоновано Державній Думі на затвердження ще до виборів президента. За вимогою президента, глава уряду вже через тиждень після призначення оголосить структуру кабінету. Тимчасово виконувачем обов’язків глави уряду призначено віце-прем’єра Віктора Христенка. Відставку уряду схвалили всі. «Путін веде чесну гру з виборцями, президент йде на вибори з відкритим забралом. Він хоче показати свою команду», — такий зміст висловлювань багатьох російських політиків. Але висловлювання конкурентів Путіна на президентських виборах — Ірини Хакамади, Миколи Харитонова, Сергія Глазьєва — були критичні. Вони вважають, що відставка уряду — це черговий піарівський хід президента.
На роль глави уряду претендує багато хто. Насамперед це міністр оборони Сергій Іванов, міністр фінансів Олексій Кудрін. Цілком реально, що склад кабінету формуватиме парламентська більшість — фракція «Єдина Росія». Ігор Іванов, мабуть, піде з посади міністра закордонних справ і займе посаду секретаря Ради безпеки. Новим главою МЗС, як очікується, стане російський посол у США Юрій Ушаков. Усі експерти дружно прогнозують, що новий склад кабінету міністрів буде «чекістським», тобто до нього увійдуть представники силових і спеціальних структур. Очікується, що Кремль залишить ще один чиновник, який затримався там з єльцинських часів, — заступник глави адміністрації Сергій Приходько. Його спадкоємцем стане голова комітету з міжнародних справ у новій Думі Костянтин Косачов. Інший представник «Єдиної Росії» Олександр Жуков може зміцнити уряд і зайняти посаду міністра фінансів.
Москва.