Учора завершився візит в Україну делегації Державної Думи Федеральних Зборів РФ на чолі з її Головою Борисом Гризловим. Як зазначив сам Борис Гризлов під час прес-конференції, це його перший міжнародний візит у новій посаді. За словами глави Держдуми, Україну обрано не випадково: «Історія наших народів свідчить про те, що ми найнадійніші партнери, від нас залежить майбутнє не лише наших країн, а багато в чому і світова економіка».
Між Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином і його російським колегою відбулося дві розмови. Друга, за словами Володимира Литвина, проходила в розширеному форматі з участю керівників депутатських груп і фракцій. «На зустрічі були присутні щонайменше три кандидати в президенти України», — повідомив Володимир Литвин. Він також поінформував журналістів, що під час зустрічі сторони домовилися синхронізувати розгляд і ратифікацію трьох україно-російських договорів. Йдеться про договір про державний україно-російський кордон, угоду з ЄЕП і договір про співробітництво в Азовському морі та Керченській протоці. Як зазначив Борис Гризлов, президент Російської Федерації Володимир Путін уже вніс на розгляд Державної Думи всі ці три документи. У нижній палаті російського парламенту вже готові розпочати їх розгляд.
Володимир Литвин також відзначив, що договір про державний кордон давно готовий до розгляду на пленарному засіданні ВР. Однак, як сказав Борис Гризлов, сторони вирішили розглянути ці документи синхронно, винести питання на обговорення в один день у Москві та Києві і ратифікувати їх пакетом. Водночас Голова Верховної Ради повідомив, що ратифікації передуватиме підготовча робота: обговорювали можливість створення робочих комісій з цих питань, проведення міжпарламентської комісії. А Борис Гризлов навіть повідомив про можливе створення представництв Державної Думи в Україні та Верховної Ради в Росії. «Перш ніж винести документи на пленарне засідання, — заявив Володимир Литвин, — треба домовитися про умови, на яких ми їх розглядатимемо і ратифікуватимемо, щоб не було приписок, неприйнятних для однієї та іншої сторони, щоб внести повну ясність в обговорювані питання і щоб мати повні розрахунки, що це дасть кожній країні окремо і для нас разом». На думку Володимира Литвина, у такому разі буде простіше аргументувати потребу прийняття цих документів. Голова Верховної Ради вважає, що це питання необхідно «розглянути до початку офіційних передвиборних перегонів, бо після їх завершення розгляд цих питань може потрапити в залежність від інтересів того, хто одержить жадане місце». Борис Гризлов висловився конкретніше. Він упевнений, що питання будуть готові до обговорення на пленарному засіданні до кінця березня.
Звичайно, журналісти поцікавилися думкою глави Державної Думи РФ стосовно рішення президента Володимира Путіна за три тижні до президентських виборів відправити у відставку уряд. «Рішення президента — стратегічне, — відповів Борис Гризлов. — Президент вважає за необхідне показати громадянам нашої країни лінію, яку він має намір проводити у разі його обрання на другий термін. Це сміливе рішення, але воно виправдане. У найближчі дні Дума має обговорити кандидатуру на посаду голови уряду, внесену президентом. Партія «Єдина Росія» не раз наголошувала на тому, що майбутній склад уряду повинен спиратися на парламентську більшість. Тому має намір обговорити з президентом кандидатуру до її внесення». Борис Гризлов також вважає за необхідне, щоб на цю посаду, а також на місця в уряді, могли претендувати кандидати від партії «Єдина Росія», яка нині має у парламенті більшість.