На прохання наших читачів друкуємо прогноз погоди на 2004 рік аматора-синоптика з Луцька Володимира Лиса.
Березень. Початок березня має бути досить холодний, швидше зимовий, з морозами. Весна настане в кінці першої — на початку другої декад. Але до справжньої весни буде ще далеко. Після відчутного потепління — в середині місяця — доволі прохолодна, аж до заморозків, третя декада.
Квітень. Перші дні місяця — досить теплі. Невелике похолодання можливе 8-9 квітня. На межі першої і другої декад почнеться нова хвиля потепління. В цілому про другу декаду і початок третьої можна сказати, що це справді рання весна, з високою, як для цієї пори, температурою.
Прохолодніше буде наприкінці місяця.
Травень. У перші дні місяця пройдуть дощі. Далі, майже до середини травня, — тепла погода. У середині цього благодатного місяця — дощі. Після них — тепло, але приблизно 22 травня можливе короткочасне зниження температури до приморозків. Після чого повітря знову прогріється до літніх градусів.
Червень. Початок літа обіцяє бути теплим. Ненадовго може зіпсуватися погода наприкінці першої декади (8—10 червня). Але нова порція тепла і сонця буде не вельми тривала. Десь із 15-16 червня почнеться приблизно десятиденний період, коли чергуватимуться дощі з сонячною погодою, за винятком, можливо, 30 червня.
Липень. Лише кілька перших днів — теплі, сонячні. А в цілому липень буде доволі мокрий, дощовий. Перша хвиля опадів — 5-8 липня. Невелика перерва — і новий циклон. Дощовою передбачається й середина місяця. Після невеликої паузи на межі другої і третьої декад (десь 18—21 липня) — чергова порція опадів. Перепочинок у середині декади — і дощове закінчення.
Серпень. А ось серпень обіцяє початися гарно. Тепла, сонячна майже вся перша десятиденка. Невеликий циклон наприкінці її і знову — смуга теплої погоди. Вона повинна тривати до Дня незалежності (можливо, з перервою відразу в середині місяця). А ось закінчення місяця, його остання п’ятиденка, — з дощами.
Вересень. Після кількох прохолодних днів десять будуть гарні, зі сприятливою для копання картоплі погодою. Ця ще не осіння, теплінь має тривати до середини вересня і навіть далі. Лише наприкінці другої декади погода стане прохолодною. Можливо, дійде й до приморозків. Після них — потепління і дощова кінцівка першого осіннього місяця.
Жовтень. Вельми холодною прогнозується перша п’ятиденка жовтня. А ось далі — погода сонячна, пора другого бабиного літа. Триватиме воно до початку другої половини місяця, потім зіпсується, прийде хвиля холоду. Незначне потепління наприкінці жовтня.
Листопад. Нова відчутна хвиля холоду завітає з перших днів останнього місяця осені. Близько п’ятого листопада випаде сніг. Холодна, швидше зимова, погода триватиме майже весь листопад. Відлига з відчутним потеплінням — у середині місяця. Наприкінці знову слід очікувати повернення «осінньої зими».
Грудень. Холодними очікуються перші грудневі дні. Потім —поступове закінчення ранньо-зимової епопеї. Настане відлига і «зимова осінь» без опадів, з плюсовою температурою. Можливе похолодання в останні дні року, хоча й воно малоймовірне.
***
Підсумовуючи свій прогноз, який грунтується на спостереженні за погодою в період з 26 грудня 2003 року по 6 січня 2004-го включно, зазначу, що зима загалом помірно холодна, з теплими вікнами в лютому. Холодний початок березня, теплі квітень і травень. Доволі дощове літо, особливо липень. Тепла перша половина вересня і жовтня. Прихід зими очікується на початку листопада, а її тимчасовий відступ — усередині грудня.
Луцьк.