Чергову річницю відзначила Народно-демократична партія. НДП задумували і створювали як «партію влади». У тодішній нашій молодій державі, як і майже на всьому пострадянському просторі, з легкої руки колег з’явився термін «партія влади». Однак що це таке, напевне, уявляло небагато людей, бо багатопартійна система лишень починала формуватися.
У 1995 році почалися багатомісячні переговори між Трудовим Конгресом України, який очолював Анатолій Матвієнко, і Партією демократичного відродження на чолі з Євгеном Кушнарьовим. Перша структура тісно ув’язувалася з колишніми комсомольцями, інша виникла на базі «Демократичної платформи» в Компартії України. Врешті у лютому наступного року відбувся об’єднавчий з’їзд, на якому було прийнято рішення назвати нову політичну силу Народно-демократичною партією.
Оскільки обидві партії тяжіли до соціал-демократії своєю ідеологією, нове утворення обрало соціально-ліберальний напрям. З одного боку, «ендепісти» пропагували ліберальні цінності — ринкову економіку, вільне ціноутворення, з другого, минуле давалося взнаки, — сповідували сильну соціальну політику під патронажем держави. Щодо моделі державного устрою, то «ендепісти» відстоювали модель сильного президента, якому підпорядковувалася вертикаль виконавчої влади.
Серед делегатів з’їзду були тодішній перший віце-прем’єр-міністр Анатолій Кінах, Міністр Кабінету міністрів Валерій Пустовойтенко, головний банкір країни Віктор Ющенко, голова Фонду державного майна Юрій Єхануров, колишній Голова Верховної Ради Іван Плющ. До них приєднався і майбутній представник Президента України Роман Безсмертний. Отож не дивно, що водночас було проголошено курс на участь у структурах влади.
На парламентські вибори 1998 року, які вперше проводилися на змішаній основі, «ендепісти» йшли впевнені у своїй перемозі. Валерій Пустовойтенко вже став главою уряду.  У підсумку НДП за списками зуміла провести 17 народних обранців і сформувала другу за чисельністю фракцію.
У 2002 році НДП увійшла до блоку «За єдину Україну!». Після парламентських виборів  народні демократи сформували свою фракцію. 
Попри все, народні демократи шукають нині свій шлях. У своїй програмі вони проголосили курс на творення в Україні «народного капіталізму». Водночас НДП, на відміну від інших партій парламентської більшості, після початку політичної реформи почала співпрацювати з опозицією. І навіть провела своєрідну дискусію на загальноукраїнському форумі. Нині народні демократи виступають ще з однією ініціативою. Вони підтримали пропозицію народно-демократичного жіночого об’єднання «Дія» (голова — Тетяна Кондратюк) щодо пропорційного представництва прекрасної половини українства в органах влади. Оглядачі передусім пов’язують ці зміни у внутріпартійному житті з постаттю голови НДП Валерія Пустовойтенка.