Питання про зміну назви Кіровограда можна ставити після вирішення нагальних комунальних та соціальних проблем міста
Восени цього року жителі Кіровограда відзначатимуть 250-річний ювілей рідного міста. Про важливість події свідчить той факт, що підготовкою до свята опікується Президент України Л. Кучма.
Природно, що перелік перед’ювілейних заходів не обмежується лишень роботами з упорядкування вулиць і площ. У культурологічних колах, серед інтелігенції, у просвітницьких організаціях та в регіональних мас-медіа активно дискутується питання про повернення місту його історичної назви Єлизаветград.
До топонімічної комісії облдержадміністрації з офіційним клопотання з цього приводу уже звернулося Кіровоградське єпархіальне управління.
Ініціативу церкви розглядатиме міськвиконком, а за тим — сесія Кіровоградської міської ради. Масового ентузіазму серед пересічних кіровоградців вона не викликала. Швидше — навпаки. Ветерани війни та праці, об’єднані в організації, що репрезентують майже чверть населення міста, уже заявили категоричний протест проти спроб відправити до архіву історії теперішню назву, яка увіковічує ім’я одного з вождів пролетарської революції Сергія Мироновича Кірова.
У своїх зверненнях до обласної і міської влади, до народних депутатів України ветерани вимагають не допустити цього, посилаючись на результати місцевого референдуму 2000-го року, під час якого 70 відсотків учасників проголосували за те, щоб залишатись кіровоградцями.
Оскільки дискусії на цю тему певні політичні сили воліли б перенести на вулиці і площі, використати їх у передвиборній кампанії для нагнітання протистояння та дестабілізації громадського спокою у місті, депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» вважає за необхідне заявити таке:
Ми, свідомо абстрагуючись від ідеологічної складової проблеми, вважаємо, що питання про перейменування міста Кіровограда сьогодні не на часі. Воно недоцільне насамперед з огляду на економічну і соціальну ситуацію в цьому обласному центрі.
Зміна назви міста — це досить дорога справа, оскільки тягне за собою зміну назв численних підприємств, установ, організацій у місті та в області. Нинішній усуціль дефіцитний бюджет міста не може дозволяти собі фінансування таких видатків. На наше переконання, у ювілейний рік варто було б наявні фінансові ресурси міської казни скерувати на нагальніші справи. Адже у Кіровограді не лише дороги в жахливому стані — через суцільні вибоїни навіть у центрі міста неможливо нормально їздити. Місту конче потрібен сучасний онкологічний центр, який через брак коштів став «бородатою» будовою. Бажаним всіма подарунком до ювілею було б завершення спорудження нових корпусів обласної лікарні, відновлення освітлення вулиць, облаштування мікрорайонів, дитячих майданчиків, місць масового відпочинку, розв’язання багатьох інших проблем.
Ми впевнені, що такий підхід поділяє більшість жителів Кіровограда. Наша фракція закликає керівництво Кіровоградської облдержадміністрації, міського голову, депутатів Кіровоградської міської ради — під час розгляду ініціативи Єпархіального управління — врахувати вищевикладені аргументи і прийняти зважене рішення, яке прислужилося б злагоді в місті, поліпшенню якості життя його мешканців, відбудові соціальної інфраструктури, забезпеченню нормального функціонування комунальної сфери.
Ігор ШАРОВ,керівник фракції.