Схоже, у фермерському русі Чернігівщини і 2004 рік не стане поворотом до кращих змін. Якщо ще у 2002 році на Придесенні нараховувалося 532 фермери, то нині їх залишилося вже 459. Ці цифри пролунали на звітно-виборній конференції асоціації фермерів та приватних землевласників області. Картина постала вражаюча. Виступи власників селянських господарств переважно були сумними і, як справедливо зауважив керівник СФГ «Вишеньки» з Коропського району Володимир Куніцин, нагадували поминки. Справді, ситуація з фермерством у районах критична.

— У нашому районі зареєстровано 56 фермерів, — розповів голова Носівської фермерської асоціації Борис Мельник. — Та фактично працюють лише десять. Інші — на стадії закриття, зняття з реєстрації. Бо то теж довготривале заняття.

Головна причина, як наголошувалося на конференції, наступ на землю олігархів, байдужість держави. Як стало зрозуміло, під «олігархами» фермери мають на увазі потужних інвесторів, які, приміром, майже повністю взяли в оренду землю у Прилуцькому та інших районах. У них немає проблем з технікою, добривами, пальним, кредитами. Селяни охоче передають їм в оренду свою пайову землю, майно. А фермери у своїй переважній масі стали неконкурентоздатними дрібними виробниками. Так назвав колег Анатолій Швед із Прилук. Вони й досі живуть сподіваннями, що держава їм допоможе. Лише кілька з них вийшли за рамки обробітку 300—800 гектарів. Виживати одинакам важко.

— Бо навіть за якоюсь дріб’язковою запчастиною доводиться їхати до Чернігова, — розповідав Анатолій Ісаєнко з Козилівки Корюківського району. — І по добрива туди. Хіба це діло?

Більшість бояться брати в оренду землю пенсіонерів. Чимало фермерів запанікували від контактів з податковою, від того складного бухгалтерського обліку, який вести не всім під силу. Стара техніка, яку придбали 10—14 років тому, відпрацювала свій ресурс. А що далі? Фермери вже виконали свою місію? Нині вони ще обробляють 33,2 тисячі гектарів ріллі. Мають певні успіхи. Та все ж зміни на селі, схоже, залишають їх один на один зі своїми проблемами.

Чернігівська область.