Призначення кредитних спілок визначено їх назвою. У сільській місцевості вони насамперед сприяють розвиткові виробництва. Голова Новоайдарської райдержадміністрації Володимир Михайловський завдання такої структури, створеної в районі, трохи розширив.

— Років шість тому, коли я прийняв район, він вважався найвідсталішим в області, — каже В. Михайловський. — Щорічні збитки тоді становили в середньому більш як 7 млн. грн. 180 дітей не змогли піти до першого класу —батькам, котрі кілька років поспіль не одержували заробітної платні, не було в що їх узути-одягнути. Для початку створили суспільний фонд «Марафон милосердя», щоб підтримати селян, а пізніше — кредитну спілку.

Позики видавали на прожиток, лікування, одяг, корми для худоби і птиці. Суми надавали невеликі — 20, 50, 100 гривень. А через рік на допомогу спілки змогли розраховувати і сільгоспвиробники, здебільшого фермери. Особливо активно цю роботу вели торік. Сума наданих кредитів на січень 2004 року становила 2 млн. 142 тис. грн., з них майже 400 тис. грн. одержали 39 фермерів. Розміри процентної ставки коливаються від 30 до 60 відсотків, але члени спілки стверджують, що це вигідно. Скажімо, чотири банки, розташовані на території Новоайдарського району, видали сільгоспвиробникам набагато менше грошей, аніж одна кредитна спілка.

— До 2000 року наше господарство працювало збитково, — розповідає директор СТОВ «Авангард» Володимир Щиров. — Сотні гектарів землі не оброблялося через брак пально-мастильних матеріалів, техніки, посівного зерна. Кредити не брали, тому що відсотки такі, що господарство ніколи не вийшло б із фінансової безвиході. Та й у заставу запропонувати нема чого. Коли в районі створили кредитну спілку, стало легше дихати. Скажімо, сьогодні я за 20 хвилин можу оформити кредит і купити пальне, а через кілька тижнів, коли з’являться гроші, сплачу борг. Торік наше господарство так позичило 75 тисяч гривень. Якщо вчасно не віддамо, штраф не нарахують. Дуже вигідно. З 700 осіб, що проживають у нашому селі, більш як 100 уже скористалися послугами спілки.

Колегу підтримує і директор СТОВ «Диметра» Анатолій Шатковський:

— Ще недавно половина орної землі гуляла. Виборсалися за допомогою грошей, що взяли в борг у спілки. Сьогодні обробляємо всі 450 га землі, борги селянам віддали, поточну заробітну плату виплачуємо.

Луганська область.