На Дніпропетровщині понад 41 відсоток сільгосппідприємств не тримають великої рогатої худоби, 35 — свиней і 79 — птиці, а 95 відсотків фермерів зовсім не займаються тваринництвом.

Однак заступник голови облдержадміністрації Микола Волосянко запевняє, що вдалося зберегти головне — племінні господарства високопродуктивних порід корів і свиней. Хоча дійне стадо і зменшувалося, проте надої в розрахунку на кожну тварину зростають. В агрофірмах «Чумаки» та «Агро-Союз», наприклад, доять по 9—10 і більше тисяч кілограмів молока на рік від корови! А агрофірма «Обрій» з Покровського району та ще дві-три подібних, за словами Миколи Івановича, спроможні цілком забезпечити потреби регіону в племінному молодняку свиней.

Перспективи галузі пов’язують також із сучасними маловитратними енерго- та кормозбережними технологіями утримання худоби. Нагромаджений останніми роками в області досвід свідчить: тваринництво може бути високорентабельним та прибутковим. А  уцілілих ферм та комплексів ще вистачає. Серед них — велети минулого Голубівський селекційно-гібридний центр та Апостолівська свиновідгодівельна фабрика.

А ще Дніпропетровщина колись славилася своїм птахівництвом. Микола Волосянко стверджує, що саме воно, скоростигле, з дієтичним м’ясом, і виручить область. А нарікання на відсутність повноцінних кормів відносні, оскільки комбікормові підприємства завантажені лише на 25 відсотків.

У регіоні насамперед сподіваються на власні сили, можливості й ресурси. Але не проти і державних дотацій, прийнятних кредитів та іноземних інвестицій. Тому активно напрацьовують стимулювально-заохочувальну програму відновлення поголів’я худоби та птиці. Адже не треба забувати, що своє тваринництво — це не тільки харчі на столі, а й надто дефіцитна нині органіка для відтворення родючості землі.

Дніпропетровська область.