Того пізнього вечора 22-річний слюсар однієї зі СТО Берислава, що на Херсонщині, повертався на своєму автомобілі додому. На одному з поворотів він на якусь мить відвернувся від керування. І легковик на швидкості наїхав на трьох дівчаток, які йшли узбіччям...
Водій не знайшов у собі сили волі зупинитися і надати потерпілим допомогу. Та, приїхавши додому, про все розповів батькам. Вони переконали сина повернутися. На місці автопригоди вже були працівники ДАІ і лікарі швидкої допомоги. Двох дівчаток у тяжкому стані госпіталізували. А ось третій, якій щойно виповнилося 16 років, медпрацівники вже нічим не змогли допомогти. Мати водія, яка приїхала із сином на місце ДТП, побачивши труп, знепритомніла. Син був у шоковому стані. Загиблою виявилася його сестра.
Становище з дитячим дорожньо-транспортним травматизмом на автошляхах країни викликає серйозне занепокоєння МВС України і Департаменту ДАІ.
Торік через недотримання вимог Правил дорожнього руху в 4819 автопригодах в Україні загинула 351 дитина, травмовано 4796.
Сумна статистика свідчить, що найвищий рівень дитячого травматизму в Івано-Франківській, Львівській, Донецькій областях, АР Крим та Севастополі.
Звичайно, миритися з таким станом справ МВС України не збирається. Останнім часом Департамент ДАІ розробив і втілює в життя нові форми та методи роботи з дітьми.
Стає доброю традицією проведення Державтоінспекцією, спільно з органами освіти та науки, в усіх загальноосвітніх та виховних закладах єдиного уроку безпечного дорожнього руху.
Велике значення надається і тижневі безпеки руху школярів. У рамках цього заходу постійно проводяться тематичні бесіди і кінолекторії, дні відчинених дверей в Державтоінспекції, зустрічі з батьками та педагогами.
Сьогодні ДАІ, її місцеві підрозділи шефствують над дошкільними і шкільними закладами для сиріт та інвалідів, дитячими будинками.
А ось для залучення школярів до поглибленого вивчення Правил дорожнього руху, прищеплення їм поваги до діяльності працівників органів внутрішніх справ у багатьох школах створено й діють загони юних інспекторів руху. З ініціативи і за рахунок Державтоінспекції щорічно проводяться регіональні огляди таких загонів.
Нещодавно Департамент ДАІ МВС України і Національна радіокомпанія та Національна телекомпанія України започаткували конкурс на кращий дитячий твір та малюнок «Безпека дорожнього руху». У цих конкурсах беруть участь діти з 1 по 11 класи.
Фінал конкурсу — 14 квітня.