Щиру зацікавленість у тому, щоб Україна розвивалася в демократичному напрямі, висловила під час зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином екс-держсекретар США, голова Ради директорів національного демократичного інституту міжнародних відносин Сполучених Штатів Мадлен Олбрайт. Про це, відповідаючи на запитання «ГУ» про основні теми, що обговорювалися на зустрічі, повідомив Володимир Литвин.
Він також зазначив, що сторони обговорили політичні процеси в Україні крізь призму ролі і місця нашої країни в Європі та світі. «Це була вищою мірою продуктивна зустріч», — наголосив глава українського парламенту.
У свою чергу, Мадлен Олбрайт повідомила наших читачів, що з Володимиром Литвином вони обговорювали майбутні президентські вибори і роль парламенту в них. Під час переговорів, які тривали набагато довше запланованого часу, Голова ВР повідомив пані Олбрайт про перебіг конституційної реформи, зазначила керівник прес-служби ВР Вікторія Шведова.
Пані Олбрайт поцікавилася, чому для здійснення реформи був обраний саме рік президентських виборів. Глава ВР наголосив, що зміни до Конституції — «це не миттєве рішення». За його словами, політична реформа, має чотирирічну історію; щодо виборів, то Володимир Литвин висловив сподівання, що виборчий процес «буде прозорий і демократичний, тому що Президент обиратиметься на перший термін; це буде нова людина, і всі, хто може задіяти адміністративний ресурс, займуть позицію очікування». Окрім цього, сказав він, «буде забезпечено парламентський контроль за кандидатами».
На завершення зустрічі пані Олбрайт пообіцяла робити все можливе, щоб підтримати розвиток демократії в Україні і висловила думку про необхідність забезпечення вільної преси в Україні.