Вечірнє засідання 19 лютого
Депутати внесли до порядку денного і прийняли у першому читанні проект закону про реформування Збройних cил України. Доповідав Міністр оборони Євген Марчук (на знімку). Давно назріла потреба, сказав він, законодавчо забезпечити стратегічний курс нашої держави на створення оптимальної за чисельністю, мобільної та сучасної, здатної захищати суверенітет і цілісність України армії. Але адекватної нашим економічним можливостям.
Уже багато останніх років на оновлення озброєнь і навіть на виробництво нових видів зброї просто бракує коштів. Тому чимало військових підрозділів фактично втратили свою боєздатність. А майже 90 відсотків фінансів, які спрямовують сьогодні на Збройні сили, витрачаються на їх утримання, не більше. Проект закону й пропонує на базі багатьох наявних військових формувань та підрозділів створити нові, яких буде менше, але матимемо можливість їх розвивати.
Та найболючіше тут — скорочення чисельності військовослужбовців. До 160 тисяч на кінець наступного року. Це питання викликало найгострішу дискусію. Співдоповідач голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков прямо сказав: ніхто не сумнівається, що вилучати надлишкові військові сили необхідно. Краще менше, та краще — не чисельністю, а боєздатністю мають вирізнятися наші війська. Але стосовно соціального захисту, працевлаштування та забезпечення житлом тих, кого звільнятимуть, гарантій мало. Багатьом депутатам не віриться, що вдасться уникнути прикрощів. І дуже шкода, що Закон «Про реформування Збройних сил України» довелося приймати напередодні Дня захисника Вітчизни. Не кращий, мовляв, подарунок іменинникам.
Якщо на ранковому засіданні у сесійній залі не дістала підтримки пропозиція заслухати в березні уряд про підготовку до весняно-польових робіт і збирання цьогорічного урожаю, то на вечірньому депутати відхилили і проект закону про забезпечення внутрішнього ринку мінеральними добривами саме на період проведення весняно-польових робіт у 2004 році. А це означає, що час пішов, і реально впливати на ситуацію в аграрному секторі економіки його фактично не залишається. Чи не справдиться застереження Голови Верховної Ради Володимира Литвина, що ми дохазяйнуємося на селі справді до того, що й збирати нічого буде?
Порадували депутати малозабезпечені багатодітні сім’ї. Відтепер рівень прожиткового мінімуму для них зросте на 20 відсотків. Бо в першому читанні проголосовано зміну до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». Хоча іншу зміну до цього самого закону — про збільшення до двох гектарів земельної ділянки для присадибного використання тим, кому вона потрібна, депутати не схвалили.
На вечірньому засіданні Верховна Рада повернулася до Закону «Про політичні партії в Україні» і схвалила його в цілому.