50-ліття повернення Криму до України відзначили на всьому півострові. У Сімферополі у Кримському російському драматичному театрі відбулися урочисті збори. На них перші особи автономії привітали всіх зі знаменною датою.
Крим є органічною частиною сучасних політичних і соціально-економічних процесів трансформації та становлення державності України в нових історичних умовах, і ніхто сьогодні не може заперечити цього факту, — зазначив Голова Верховної Ради автономії Борис Дейч.
Нагородили видатних кримчан.
Не обійшлося і без казусу. У центрі Сімферополя «Російська громада Криму» «відзначила» свято мітингом-пікетом. Близько сотні людей під російськими прапорами заявили про своє негативне ставлення до події, назвавши її «депортацією майже мільйона росіян зі своєї історичної батьківщини до Криму». Співчуваючих акція не знайшла: перехожі переконували крикливий натовп — «міняти українське громадянство Криму недоцільно», «росіян в Україні не гнітять, а шанують».
Вінцем урочистостей стане створення хронікально-документального літопису та фільму, присвяченого ювілею, відновлення пам`яток історії і архітектури в містах і селищах півострова. Буде встановлено пам`ятні й меморіальні знаки, закладено парки і сквери. Ювілейну монету в п’ять гривень випустить у квітні Національний банк України.
Крим.