Заява фракції Соціалістичної партії України з приводу закриття незалежних засобів масової інформації
Від сьогоднішнього дня телерадіоорганізацією «Довіра» з надуманих підстав вилучено із сітки мовлення програми передач радіо «Свобода». Здійснилося бажання Президента, яке не дає йому спокою уже багато років.
Це чергове свідчення посилення тиску на засоби масової інформації, які мають не залежний від влади погляд на перебіг політичних подій в Україні, зокрема на «Радіо-Рокс», «Громадське радіо», «5-й телеканал», газету «Сільські вісті», а також багато регіональних ЗМІ.
Фракція Соціалістичної партії України розцінює це як тенденцію, як цілеспрямоване знищення незалежного, демократичного та правдивого мас-медійного простору. Це не що інше, як погано замаскована підготовка влади до президентських виборів в Україні, її мета — безальтернативний вплив владного режиму на свідомість виборців.
Уже протягом десяти років незалежні журналісти та ЗМІ відчувають утиски з боку Державної податкової адміністрації, Генеральної прокуратури, Державного комітету телебачення та радіомовлення України. Утиски свободи слова в Україні давно стали предметом обговорення за кордоном. Незважаючи на попередження Парламентської асамблеї Ради Європи, окремих демократичних держав та багатьох незалежних міжнародних організацій, тиск кримінальної влади посилюється.
Соціалісти завжди з повагою ставилися до думки незалежних журналістів та видань. Пам’ятаючи про те, що радіо «Свобода» є одним із небагатьох не залежних від влади джерел інформації в Україні, вимагаємо збереження трансляції програм радіо «Свобода» для українського слухача.
Соціалісти ще раз заявляють: намагаючись припинити випуск «Сільських вістей», вилучаючи із сітки мовлення передачі радіо «Свобода», домагаючись закриття «5-го телеканалу», здійснюючи тиск на інші незалежні ЗМІ, владний режим послідовно вилучає з обігу в Україні демократію, свободу слова, право людей на краще життя, на вільне волевиявлення і свободу висловлювання думок, знищує утверджуваний нашою Конституцією політичний плюралізм як запоруку здорового розвитку держави і суспільства.
Маємо ще один доказ необхідності зміни системи влади і усунення нинішнього владного режиму.
Геть брудні руки від незалежних засобів маcової інформації!
Олександр МОРОЗ,голова фракції.
17 лютого2004 року.