Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням державного фінансування політичних партій в Україні».
Це означає, що з 2005 року в нашій країні запроваджується державне фінансування політичних партій. Відповідно до нового закону за рахунок коштів Державного бюджету України:
1) фінансуватиметься статутна діяльність політичних партій, не пов’язана з їхньою участю у виборах до органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
2) відшкодовуватимуться витрати політичних партій (зокрема й тих, що входили до виборчих блоків партій), пов’язані з фінансуванням їхньої передвиборної агітації під час чергових та позачергових виборів народних депутатів України.
Право на державне фінансування статутної діяльності за цим законом мають лише ті політичні партії, які подолали чотиривідсотковий бар’єр і пройшли до парламенту. До того ж таке право поширюється і на партії, що мали самостійний виборчий список кандидатів у депутати, і на ті, які входили до складу виборчого блоку політичних партій, виборчий список кандидатів якого отримав чотири і більше відсотків голосів виборців.
Законом визначено обсяг щорічного фінансування статутної діяльності таких партій з Державного бюджету України — він становить 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, помноженого на кількість громадян, включених до списку виборців на останніх чергових виборах народних депутатів України.
У свою чергу, кошти, виділені з Державного бюджету на фінансування статутної діяльності партій, Міністерство юстиції розподіляє між політичними партіями пропорційно до кількості голосів виборців, поданих за списки кандидатів у депутати від політичних партій та блоків політичних партій, які перемогли на виборах. Отже, розмір державного фінансування статутної діяльності партії прямо залежить від кількості її прихильників — що більше виборців підтримало партію на виборах, то більше коштів на свою статутну діяльність вона отримає.
А ось порядок розподілу коштів на фінансування статутної діяльності партій, які брали участь у виборах не самостійно, а у складі блоку політичних партій, має певну особливість. Закон встановлює, що цей порядок визначатиме з’їзд відповідних політичних партій, який проводиться не пізніше семи днів з моменту офіційного оприлюднення результатів виборів. І лише коли він забариться, то розподілом коштів між партіями займеться Мін’юст.
Водночас партійцям слід пам’ятати, що у певних випадках державне фінансування статутної діяльності партії може бути зменшено або припинено. Підставами для цього визнано: 1) реорганізацію (крім злиття і приєднання до інших партій), ліквідацію (саморозпуск) партії, заборону партії, анулювання реєстраційного свідоцтва партії; 2) встановлення судом фактів, що свідчать про використання партією коштів на цілі, не пов’язані зі здійсненням статутної діяльності (у тому числі й на фінансування участі у виборах). Рішення про припинення державного фінансування діяльності партії з таких підстав приймає Мін’юст.
Право на другий вид державного фінансування партій — відшкодування витрат, пов’язаних з фінансуванням передвиборної агітації — мають також лише партії—переможці виборчих перегонів, чий виборчий список отримав чотири і більше відсотків голосів виборців. Таким партіям дозволено претендувати на відшкодування з державного бюджету витрат, пов’язаних з фінансуванням своєї виборчої агітації, у розмірі фактичних витрат, але в межах граничної суми виборчого фонду політичної партії (блоку), встановленого Законом «Про вибори народних депутатів України». Рішення про відшкодування з Державного бюджету відповідних партійних витрат приймає ЦВК. У разі виявлення фактів, що свідчать про порушення партією (блоком) вимог щодо порядку формування виборчого фонду або використання коштів на цілі, не пов’язані з передвиборною агітацією, ЦВК приймає рішення про відмову у відшкодуванні витрат партії (блоку) на фінансування передвиборної агітації.
Звертаємо увагу, що законом передбачено заходи державного контролю за цільовим використанням партією коштів, виділених з державного бюджету на фінансування її статутної діяльності (зокрема проведення перевірок і ревізій Рахунковою палатою ВР та ГоловКРУ).
Прикінцеві положення закону передбачають початок фінансування статутної діяльності партій з 1 січня року, що слідує за роком проведення наступних чергових виборів до Верховної Ради України, а відшкодування витрат партій на фінансування передвиборної агітації — за результатами таких виборів.
Для довідки: Закон ухвалено парламентом 27 листопада 2003 р. Він набирає чинності з 1 січня 2005 р. З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 25 грудня 2003 р.