За рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі у грудні 2003 року розпочато антидемпінгове розслідування щодо імпорту в нашу країну деревостружкових плит ламінованих з Польщі та Словаччини, проведення якого доручено Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції України.

Порушення антидемпінгового розслідування викликало хвилю коментарів з боку деяких груп, що імпортують такі плити в Україну, та окремих виробників меблів, які мають з такого імпорту вигоду, порівняно з іншими учасниками ринку.

При цьому підстави порушення антидемпінгового розслідування, інтереси самого національного виробника та державні інтереси, як на мене, в цілому залишаються поза увагою. Не висвітлюється позиція національного виробника з цього питання, а також те, що демпінгові поставки завдають значної шкоди державі.

Ще 2001 року українські товаровиробники ламінованих деревостружкових плит відчули на собі тиск імпортної демпінгової продукції. Саме відтоді, як свідчать статистичні дані, обсяг таких плит зростає за постійного зниження ціни. Скажімо, якщо у березні 2003 року імпортну ламіновану плиту на територію України завозили по 2,16 дол. США (без ПДВ) за квадратний метр, у липні — 1,89, то вже у вересні — по 1,43 дол. США (без ПДВ). І це за того, що звичайна ринкова ціна її і в Україні, і у країнах-виробниках становить 3,5 дол. США (без ПДВ) за квадратний метр.

Такий наплив імпортної продукції, що у кілька разів нижча за ціну на внутрішньому ринку країни-імпортера, себто демпінг, призвів до того, що ситуація практично на всіх вітчизняних заводах була на межі катастрофи. Тому виробники зверталися до різних державних органів з проханням про допомогу, оскільки продовження ввезення ламінованих деревостружкових плит за демпінговими цінами неодмінно спричинило б зупинення виробництва в Україні.

У відповідь на їхні дії Державна митна служба України 20 червня 2002 року видала лист №11/3-13. 1-5449-ЕП щодо митного оформлення плит деревостружкових. Згаданий лист на короткий проміжок часу виправив ситуацію, оскільки в ньому доводилися до відома митних органів середні ціни на ламіновані деревостружкові плити у країнах, звідки вони імпортуються. Але імпортери обійшли і цей бар’єр, скориставшися прогалинами в українському законодавстві. Відтак обсяги продукції, яку ввозили до України за демпінговими цінами, тільки збільшувалися.

Торік в українські підприємства, що виготовляли ламіновані деревостружкові плити, почали вкладати іноземні інвестиції. Іноземні інвестори, задля відновлення рівних умов конкуренції на ринку, звернулися до Міністерства економіки України з проханням порушити антидемпінгове розслідування щодо демпінгових поставок в Україну таких плит. І отримали підтримку держави, бо створення рівних умов діяльності на ринку — неодмінна умова приходу іноземних інвесторів в економіку України.

Попри галас, спричинений деякими суб’єктами, фактичні дані вочевидь свідчать про те, що протягом минулого року митні ціни на ДСП ламіновані коливалися від 2,35 дол. США за квадратний метр до 1,68, що на 44 відсотки нижче від їх нормальної вартості в Європі та Україні. І дуже дивно, що дехто намагається пояснити цей очевидний факт масовим штучним заниженням митної вартості, тобто ухиленням від сплати ввізного мита і платежів з податку на додану вартість, звинувачуючи при цьому абсолютну більшість імпортерів. Адже, крім виробників плит, потерпають виробники меблів, які і купують сировину у вітчизняних підприємств, і імпортують її з-за кордону за ринковими цінами. Держава теж недоотримує платежі з податку на додану вартість та ввізного мита. В накладі і споживач, бо ціни на меблі, виготовлені з демпінгових плит, не знижуються.

Тепер всі надії вітчизняних виробників плит щодо їх захисту від неякісної конкуренції спрямовані на Міністерство економіки та європейської інтеграції. Гарантування такого захисту стало б надійним підґрунтям для поліпшення інвестиційного клімату, глобального розвитку плитної галузі України.