Футбол. Позавчора під егідою ФІФА відбувся запланований в міжнародному календарі офіційний день для товариських матчів національних збірних. Цікавих результатів було достатньо. Але не варто до всього ставитися надто серйозно, бо це були лише контрольні поєдинки.
Отож спочатку наведемо підсумки переважної більшості зустрічей: Угорщина—Вірменія. 2:0. Кіпр—Білорусь. 0:2. Естонія—Молдова. 1:0. Македонія—Боснія. 1:0. Ізраїль—Азербайджан. 6:0. Польща—Словенія. 2:0. Бельгія—Франція. 0:2. Нідерланди—США. 1:0. Ірландія—Бразилія. 0:0. Марокко—Швейцарія. 2:1. Хорватія—Німеччина. 1:2. Італія—Чехія. 2:2. Північна Ірландія—Норвегія. 1:4. Уельс—Шотландія. 4:0. Іспанія—Перу. 2:1. Португалія—Англія. 1:1.
Але, немає сумніву, особливий інтерес українських вболівальників був до зустрічей з участю майбутніх суперників збірної України у другій відбірковій групі чемпіонату світу-2006. Латвія—Казахстан. 3:1 (Пахар, 40, Лайзанс, 45, 66 — Аксьонов, 34). Туреччина—Данія. 0:1 (Йоргансен, 32). Албанія—Швеція. 2:1 (Скела, 72, Аліай, 75 — Селакович, 50). Греція—Болгарія. 2:0 (Попандопулос, 26, Врізас, 61). Румунія—Грузія. 3:0 (Муту, 29, 69, Чернат, 86). Цікаво, що цього дня на Кіпрі контракт з ФФГ на відбірковий цикл-2006 підписав новий наставник збірної Грузії Анатолій Бишовець.
Ціна недбалості
Нарешті, настав час сказати про нашу команду, котра мала намір того вечора «зруйнувати» Карфаген. Кого кого, а Лівію ми мусили обігрувати, навіть на її полі. Так, либонь, думали геть усі в українському таборі: журналісти, вболівальники і надто футболісти нашої збірної. Але даремно вони так вважали...
Лівія—Україна. 1:1. 18 лютого. Тріполі. Стадіон «11 червня». Голи: Пуканич, 15, Кара, 55.
Лівія: Абуд (Ель Аммі, 46), Шуші (Гіліані, 46), Маслі (Абдусадек, 69), Саад (Свекер, 84), Кара (Абошан, 70), Тархуні (Дехмені, 89), Махмуд, Ель Кіклі (Ель Хімалі, 69), Каміз, Осман, Аль Шибані.
Україна: Шовковський, Симоненко (Чечер, 62), Шершун, Головко, Гай, Тимощук, Пуканич (Луценко, 50), Шищенко (Ткаченко, 67), Косирін (Онищенко, 74), Воронін (Кабанов, 59), Ребров (Балабанов, 62).
Безперечно, варто зважити на пору року, на низької якості поле головного лівійського стадіону. Згадати, що не всі найсильніші виконавці потрапили цього разу під руку Олега Блохіна. Пожаліли Андрія Шевченка, графік виступів якого в Італії наднапружений. Є травмовані. А футболістів «Дніпра», серед яких чимало випробуваних бійців, не залучали на поєдинок у Тріполі, бо саме тепер в Іспанії вони готуються до відповідального іспиту в Кубку УЄФА. До речі, цього дня терміном на три роки гравцем «Дніпра» став уже колишній нападник київського «Динамо» Олександр Мелащенко.
Але ті, хто потрапив до цього складу збірної, навіть вигляду єдиного ансамблю не мали. Втім, повторюю, нелегкий шлях підготовки до старту у відбірковому турнірі тільки починається. Блохіну та його команді нагадувати про це ще раз, мабуть, не варто. Тренер і сам все добре знає і бачить.
Хоча прикро, що через чергову (на жаль, уже традиційну) недбалість конкретно одного з українських футболістів успіх вислизнув з наших рук. Якби не було цього дикого епізоду, могли втримати мінімальну перевагу. Переможців, як правило, не судять. У такому разі, можливо, й добре, що все так сталося тепер, поки є час для виправлення помилок і копіткої підготовчої праці...
За кілька годин до цього завершився матч молодіжних збірних (U-21). І там нічия — 0:0. Україна: Ширяєв, Гуменюк, Іщенко, Годін, Рожок (Ярмаш, 55), Прошин, Мілевський, Пучков, Чеберечко, Воробей (Бровкін, 72), Оберемко.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.