Сьогодні Президент України Леонід Кучма вирушає з офіційним візитом до Німеччини. Цей факт «ГУ» підтвердили у прес-службі адміністрації Президента. Вчора в МЗС Німеччини, куди наша газета звернулася по деякі пояснення, активно готувалися до проведення україно-німецьких консультацій на вищому рівні й навіть не чули про те, хто такий Валерій Кравченко.

Річ у тім, що напередодні візиту глави української держави в Берліні був скандал, винуватцем якого став радник українського посольства в Німеччині Валерій Кравченко, котрий є генералом зовнішньої розвідки України.

Офіцер безпеки посольства прийшов до берлінської студії радіостанції «Німецька хвиля» із заявою, що має у своєму розпорядженні матеріали, які доводять, що глава СБУ і керівник управління розвідки дають вказівки своїм співробітникам за кордоном стежити за депутатами Верховної Ради з числа опозиції, а також за членами уряду від міністра і вище. Ці матеріали Валерій Кравченко має намір передати до Генпрокуратури і Комітету Верховної Ради з прав людини. На його думку, кримінал полягає в тому, що є закон про розвідоргани України, прийнятий у березні 2001 року і підписаний Президентом Л. Кучмою, відповідно до якого співробітники розвідки не мають права втручатися у політичну діяльність української держави, а тим паче вести  стеження за представниками опозиційних партій.

Служба безпеки України називає абсурдними заяви свого співробітника в Берліні генерал-майора Валерія Кравченка. Про це повідомили у прес-службі СБУ, підтвердивши, що Кравченко Валерій Миколайович, 1945 року народження, справді є співробітником СБУ, який донедавна виконував обов’язки офіцера безпеки посольства України в Німеччині (Берлін).

«ГУ» спробував з’ясувати, що означає формулювання «донедавна». У Посольстві України в Німеччині черговий по посольству, який не назвав свого прізвища, заявив, що відповісти на наші запитання стосовно особи і місцеперебування генерала Кравченка може лише прес-аташе. А він перебуває у відрядженні й буде тільки через два дні. На моє запитання, чи є Кравченко в посольстві, черговий спочатку відповів, що його тут нема, а потім виправився, що, мовляв, не володіє ситуацією і не знає, є генерал на роботі чи ні.

«ГУ» здалося дивним, що єдина людина, яка володіє ситуацією, напередодні та під час візиту Президента перебуває у відрядженні. Глава прес-служби МЗС України Маркіян Лубківський з цього приводу відповів, що це елементарні речі й нічого дивного тут нема. «Такі речі ми не коментуємо», — заявив Маркіян Лубківський, маючи на увазі не термінове відрядження прес-аташе, а саму ситуацію із заявою Кравченка. На думку глави прес-служби, будь-яка країна, що себе поважає, не коментуватиме такі факти, а Україна саме є такою.

Розкручуючи тему, все-таки вдалося дізнатися, що, за твердженням спецслужби, тиждень тому Кравченко нібито отримав розпорядження прибути до Києва, щоб вирішити питання про його подальше перебування на посаді, зокрема, з урахуванням його віку і стану здоров’я. Кравченко нібито відмовився виконати відповідний наказ МЗС України, і його замінили іншим співробітником. З цієї інформації напрошується висновок, що мотив заяви Кравченка — бажання залишитися за кордоном і попросити політичного притулку. Чи так це насправді?

Як повідомив «ГУ» журналіст «Німецької хвилі», з яким спілкується Кравченко, за словами генерала, він не збирається просити політичного притулку. Поки що Кравченко має намір чекати на розвиток ситуації. У Берліні він поки що може перебувати на підставі дипломатичної акредитації. Що стосується наказу прибути до Києва, то за версією генерала, його викликали у зв’язку з підготовкою візиту Л. Кучми. В Україні не очікували, що він залишиться в Берліні, однак планували, що назад до Німеччини він не повернеться, оскільки відправили туди його наступника.

В електронних і друкованих ЗМІ Кравченка відразу назвали «другим Мельниченком». Та й майор знову дав про себе знати. За інформацією Інтернет-газети «Українська правда», Мельниченко планує сьогодні дати прес-конференцію в Берліні. До речі, зовсім недавно бачили, як він вільно розгулює коридорами ПАРЄ. Він відмовлявся від будь-яких інтерв’ю, а на запитання українських журналістів, як життя, відповідав: «Краще, ніж у вас!»