Комітет з парламентського співробітництва Україна—Європейський союз «підтримує європейське покликання України та її рішення щодо глибшої участі в європейських структурах; нагадує положення статті 49 Договору про Європейський союз, де записано, що ЄС є відкритим для всіх держав, «... які поважають його цінності і зобов’язуються разом їх поширювати». Таким є один із пунктів заяви, ухваленої за результатами брюссельського засідання КПС.

У своїй заяві комітет також «наголошує, що розширений ЄС не повинен закривати зовнішні кордони». Крім того, комітет «підкреслює, що Україна через її розміри, географічне розташування, глибокі історичні, культурні та економічні зв’язки з країнами Європейського союзу та її потенціал стане ще ціннішим партнером ЄС, а тому їй має бути надано особливо важливу роль у контексті політики «Ширша Європа — добросусідство».

Разом з тим у документі йдеться і про речі, які є передумовою ставлення до України як до «цінного партнера» та її перспектив на зближення з ЄС. Комітет, зокрема, наголосив на необхідності проведення структурних реформ в економіці, продовженні просування України до Світової організації торгівлі. Щодо конституційної реформи, то увагу звернено на необхідність врахування позицій ЄС та Парламентської асамблеї Ради Європи, оприлюднених раніше. Крім того, підкреслено важливість розвитку місцевого самоврядування і в цьому контексті згадано про «сумнівні дії Президента України щодо чергових виборів мера Мукачевого». Наступні президентські вибори, йдеться в заяві, повинні мати вільний і чесний виборчий процес. У зв’язку з цим наголошується «важливість плюралістичних та незалежних ЗМІ, які працювали б на основі належного й ефективного законодавства». Комітет висловив «особливу стурбованість» з приводу рішення про закриття газети «Сільські вісті» і припинення мовлення Радіо «Свобода» у FM-діапазоні.