Учні Кам’янець-Подільського міського ліцею Ганна Ковальчук та Дмитро Василенко дослідили механізм банкрутства місцевих підприємств і дійшли висновку, що значний відсоток банкрутів — липовий. Юні науковці під керівництвом студента Львівського університету Андрія Мельника повністю розкрили процедуру спланованого знецінення промислових об’єктів з метою їх подальшого придбання.
Талановитих школярів запримітили. Хмельницьке обласне управління освіти рекомендувало Ганну до вступу в Одеський університет, і нині вона студіює право. Дмитро закінчує 11-й клас і також мріє стати юристом. Всеукраїнська програма «Партнерство за прозоре суспільство» відзначила талановитого хлопця премією за його зусилля в боротьбі з корумпованістю українського суспільства. Незабаром він представлятиме одну зі своїх робіт в обласному центрі на конкурсі Малої академії наук.
Віра ШПИЛЬОВА.
Хмельницька область.
Реактор учня
Учень Рівненського міського ліцею Павло Семенюк винайшов біогазовий реактор, який працює на відходах життєдіяльності тварин. Цей апарат можна використовувати для опалення сільських ферм.
Розробку юного винахідника відзначено на Всеукраїнському тижні науки, техніки, винахідництва та раціоналізаторства в Києві.
Олександра ЮРКОВА.
Рівне.