Київ та Сараєво мають активізувати міжпарламентську співпрацю і тим сприяти розвиткові двостороннього співробітництва на всіх рівнях. Про це йшлося під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Міністром закордонних справ Боснії і Герцеговини Младеном Іваничем.
Питання двосторонньої співпраці високий гість обговорив і під час зустрічі з Президентом України Леонідом Кучмою. Младен Іванич подякував за внесок України в підтримання стабільності на Балканському півострові. «Ми зацікавлені у співробітництві з вашою країною в усіх напрямах — економічному, політичному, гуманітарному», — наголосив український Президент.
Розвитку двостороннього діалогу сприятиме і майбутній офіційний візит до Боснії і Герцеговини Голови ВР. Обговорюючи пов’язані з ним питання, Младен Іванич висловив переконання, що ця подія стане важливим кроком у розвитку міжпарламентських відносин. У рамках візиту Голова ВР матиме нагоду зустрітися з представниками української діаспори, яка, за словами М. Іванича, може стати мостом, що поєднує обидві країни. Міст цей з’явився ще наприкінці ХІХ сторіччя, коли українці переселилися з Галичини у Північну Боснію. Нині їх залишилося 4500, і хоча це одна з найбільших етнічних спільнот у БіГ, вона досі не представлена ані в центральних, ані в місцевих органах влади.
Обговорюючи становище української громади в Боснії та Герцеговині, Володимир Литвин висловив сподівання, що незабаром ситуація зміниться. Голова ВР повідомив, що у четвер ВР планує розглянути закон про статус закордонного українця з поправками Президента України. «Ми хочемо, щоб 20-мільйонна українська діаспора зберегла відчуття своєї історичної батьківщини», —наголосив він.
За словами керівника прес-служби ВР України Вікторії Шведової, під час зустрічі В. Литвин та М. Іванич обговорили й питання європейської політики. Голова ВР висловився за поглиблення співпраці наших країн у міжнародних організаціях, передовсім парламентських. «Верховна Рада налаштована на діалог на постійній основі», — наголосив він і передав головам палати представників і палати народів парламенту Боснії і Герцеговини пропозиції з активізації співробітництва. В. Литвин запропонував створити в парламентах обох країн групи дружби. На його переконання, у Верховній Раді таку групу буде створено найближчим часом.
Під час зустрічі сторони обговорили також низку питань, пов’язаних з розширенням ЄС. Младен Іванич наголосив, що в України та Боснії і Герцеговини спільне бачення євроінтеграційних процесів, а відтак взаємна підтримка в цих питаннях буде корисна і Києву, і Сараєву. Міністр закордонних справ Боснії і Герцеговини зізнався, що для нього «велике задоволення бути в Україні», адже в наших народів «однакові ментальність і дух».