Ранкове й денне засідання 18 лютого
Гарячу полеміку в сесійній залі спричинив законопроект про внесення змін до Закону «Про концесії». Документом пропоновано доповнити перелік об’єктів права державної чи комунальної власності, які можуть надавити в концесію, магістральним трубопроводом транспортування нафти «Одеса—Броди». Віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв зазначив, що в разі підтримки законопроекту буде створено міжнародний консорціум, про бажання увійти до якого вже заявили підприємства Казахстану, Росії та компанія «Шеврон». Цьому консорціуму надаватимуть у концесію нафтопровід «Одеса—Броди» та термінал «Південний». Попри пропозицію профільного комітету підтримати документ у першому читанні, Юрій Кармазін з «Нашої України» таку постановку питання назвав «відвертою здачею національних інтересів». Його колега по фракції Олександр Гудима наголосив, що лише сьогодні профільний комітет матиме економічне обгрунтування пропонованого документа.
Степан Хмара (БЮТ) назвав розгляд цього питання за скороченою процедурою злочином. Але депутати не підтримали і пропозицію Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка розглянути це питання за повною процедурою.
Парламентарії, зокрема Тарас Стецьків, наголошували: оскільки концесія надається строком від 10 до 50 років, це є не що інше як прихована форма приватизації. Валовий дохід від використання нафтопроводу «Одеса—Броди» становитиме не менш як 60 млн. доларів. А ці кошти слід було б спрямувати до державного бюджету, додав депутат.
Парламентарії обговорили й міжнародні документи, які потребують ратифікації. Зокрема, 233 голосами в першому читанні підтримано законопроект «Про ратифікацію протоколу про затвердження положення про порядок організації і проведення спільних антитерористичних заходів на територіях держав—учасниць Співдружності незалежних держав». Оскільки на даному етапі розвитку суспільства жодна країна не може повною мірою запобігти проведенню на її території терористичних актів та поширенню тероризму, приєднання України до Міждержавного протоколу позитивно вплине на рівень безпеки в країні.
Верховна Рада України ратифікувала три міждержавні угоди про морське торговельне судноплавство —між Кабінетом Міністрів України та урядами Сирійської Арабської Республіки, спеціального адміністративного району Гонконг Китайської Народної Республіки та Головним народним комітетом Великої Соціалістичної Народної Лівійської Арабської Джамахирії. Парламент також ухвалив законопроект «Про ратифікацію угоди між урядами України та Республіки Албанія про сприяння та взаємний захист інвестицій».
Соціаліст Станіслав Ніколаєнко повідомив, що сьогодні о 13-й годині на майдані Незалежності відбудеться акція проти тиску на незалежні мас-медіа. СПУ стурбована припиненням мовлення «Свободи» на радіо «Довіра», закриттям газети «Сільські вісті» та тиском на «5-й канал».
Парламентарії також розглянули низку законопроектів, що стосуються дорожнього руху.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав з днем народження Володимира Майстришина.