Протягом останніх десяти років населення України зменшилося більш як на чотири мільйони осіб. Майже на 40 відсотків зменшився рівень народжуваності, а смертність водночас зросла майже на 27 відсотків. Про це йдеться у збірнику матеріалів «Демографічна криза в Україні. Її причини та наслідки», який нещодавно випустило парламентське видавництво. Книга містить доповіді учасників парламентських слухань, що відбувалися у Верховній Раді 21 травня минулого року.
Парламентарії та представники міністерств під час обговорення дійшли висновку, що демографічна криза в Україні є компонентом системної кризи в державі. І зумовлена, насамперед, критичним станом вітчизняної економіки, руйнацією соціальної сфери, зубожінням мільйонів людей.
Всі гілки та органи державної влади мають не допустити деградації та вимирання суспільства. З огляду на це Верховна Рада України рекомендувала Кабінетові Міністрів розробити єдину державну (національну) Концепцію демографічного розвитку України, яка передбачала б цілісну систему заходів, зокрема економічного, освітнього характеру тощо. І була б спрямована на зниження смертності, підвищення народжуваності, захист та відновлення генофонду населення України. Водночас рекомендовано розробити й здійснити заходи, спрямовані на підтримку молодих сімей та сімей з дітьми.