депутатської фракції політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна»
Загальновідома істина: без молоді немає майбутнього. В цьому сенсі перспективи України є дуже тривожними. Наша держава за питомою вагою населення віком 60 років і старше посідає 11-те місце у світі.
Водночас спостерігається переважання смертності населення над народжуваністю. З 1990 року загальна чисельність народжуваних зменшилася майже удвічі. Такий стан речей дає підстави стверджувати про наявність в Україні демографічної кризи. І це не може не турбувати депутатську фракцію політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна», яка вважає для себе пріоритетними питання, пов’язані з соціальною адаптацією, створенням умов для професійної підготовки, фахової самореалізації молоді, підвищенням ролі інституту сім’ї, охороною дитинства, материнства.
З огляду на те, що 80 % дітей народжується в молодих сім’ях, головним фактором поліпшення демографічної ситуації в країні, на наше переконання, є економічний та соціальний стан молоді.
Тягар фізичного та психічного перевантаження, розчарувань призвів до падіння одвічних сімейних цінностей, які вилилися в катастрофічне збільшення кількості розлучень, зниження відповідальності батьків за долю дітей. Відтак щороку в Україні за рішенням судів 6 тисяч дітей вилучається із неблагополучних родин. Зростає кількість безпритульних і бездоглядних дітей. Лише торік під час рейдів правоохоронних органів було виявлено 36 тисяч малолітніх бродяг.
Занепокоєння у фракції викликає стан справ в освітній сфері. На жаль, з року в рік збільшується контингент осіб, які не мають не лише вищої чи середньої, а навіть початкової освіти. Прогнози вчених невтішні: збереження такої тенденції призведе до зниження індексу рівня освіти, а це, в свою чергу, — до зниження індексу людського розвитку України.
Цього ми не можемо допустити. Тому депутатська фракція підтримувала і підтримуватиме зусилля нещодавно реорганізованого Міністерства у справах сім’ї, дітей та молоді, очолюваного Валентиною Довженко, спрямовані на кардинальні зміни ситуації, формування концептуально нової державної сімейної політики як цілісної системи заходів економічного, правового, соціального, освітнього, культурного та організаційного характеру, спрямованих на поліпшення становища молоді та сім’ї, їх повноцінного розвитку.
Депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» переконана, що запорукою саме такої державної політики є підвищення статусу державного органу виконавчої влади, який опікується справами молоді, сім’ї, дитинства, материнства і батьківства. Фракція свого часу підтримувала ініціативу В. Довженко щодо реорганізації Державного комітету у справах сім’ї та молоді в міністерство. Високий професіоналізм, одержимість справою, організаторські здібності, притаманні Валентині Іванівні, відтепер зможуть краще прислужитися справі.
Підтримуючи діяльність В. Довженко у розв’язанні молодіжних проблем, фракція заявляє, що стратегічні завдання виконавчої влади на сучасному етапі вбачає у вдосконаленні та відпрацюванні механізмів реалізації законодавства, що регулює взаємовідносини сім’ї, держави, суспільства, батьків і дітей, стимулювання економічної активності сім’ї, зокрема, шляхом зменшення оподаткування сукупного доходу сім’ї залежно від кількості дітей; розширення пільгового кредитування житлового будівництва, навчання, підприємницької діяльності.
І наостанок. Як обнадійливий і слушний ми розцінюємо той факт, що водночас з указом про нове міністерство Президент України Леонід Кучма підписав документи про відзначення в Україні 2004 року як Року сім’ї та 10-річчя Міжнародного року сім’ї, свого часу започатковане Генеральною асамблеєю ООН.
Ігор ШАРОВ, керівник фракції.