Від початку роботи Верховної Ради четвертого скликання розглянуто 1 239 законопроектів і прийнято 488 законів. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій, груп і комітетів. За його словами, на минулій сесії із 634 питань народні депутати розглянули майже 60 відсотків. Серед 1 095 законопроектів, які включено до порядку денного п’ятої сесії, 75 відсотків внесли народні депутати, 20 відсотків — Кабінет Міністрів, три відсотки — Президент України і один відсоток — Національний банк.
За словами глави парламенту, лише 25 відсотків документів можна умовно віднести до базових законів. Решта, зазначив Голова ВР, — доповнення. З огляду на це Володимир Литвин закликав голів комітетів узгоджувати між собою пропозиції про внесення доповнень до законів. Нині, скажімо, до Бюджетного кодексу вже подано 35 таких законопроектів та 15 — до Земельного кодексу. Досить широке коло питань у сфері соціальних відносин, переконаний глава парламенту, регулюється низкою декретів Кабінету Міністрів. Проте уряд у межах своїх повноважень може видавати лише постанови. Отже, резюмував Володимир Литвин, делегування парламентом своїх повноважень урядові відбулося за умов, що декрети останнього діятимуть до прийняття відповідних законів ВР. А цього пленарного тижня депутати планують розглянути 112 питань, серед них 140 законопроектів народних депутатів, сім — глава держави визначив як невідкладні та шість — Кабінет Міністрів пропонує розглянути першочергово.
Сьогодні депутати розглянуть проект постанови про припинення повноважень та про призначення на посаду членів ЦВК. Після чого прийматимуть рішення із законопроектів про холдингові компанії в Україні, про внесення змін до Господарського кодексу та до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» (стосовно органу з питань фінансового моніторингу). За скороченою процедурою парламентарії розглянуть зміни до Регламенту Верховної Ради, а також зміни до законів «Про врегулювання заборгованості за вкладами фізичних осіб —вкладників та інших кредиторів акціонерного комерційного агропромислового банку «Україна», «Про відновлення платоспроможності боржника та визнання його банкрутом», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» тощо.
У середу до порядку денного включено низку законопроектів про ратифікацію угод. Депутати розглянуть також проект закону про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2004 рік і за скороченою процедурою — проект постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2003—2005 рр., зміни до закону про боротьбу з корупцією (щодо відповідальності членів уряду) і до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Цього ж дня, після 16-ї години, депутати працюватимуть у комітетах і фракціях.
У четвер народні обранці розглянуть проект постанов про проведення днів уряду у березні та квітні і у другому читанні — законопроект про призначення керівників Національної телекомпанії України і Національної радіокомпанії України та про припинення їхніх повноважень, проект Цивільного процесуального кодексу України, зміни до законів України «Про нафту й газ» і «Про статус народного депутата». Крім того, депутати цього дня прийматимуть рішення з обговорених питань, зокрема, визначатимуться щодо змін до Кримінального кодексу України та до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2003 рік народні обранці заслухають у п’ятницю. І за скороченою процедурою розглянуть зміни до Закону «Про альтернативну (невійськову) службу» тощо.
23—27 лютого парламентарії працюватимуть у виборчих округах.