Вибори наближаються. Навіть тоді, коли їх старт офіційно хочуть перенести на три місяці пізніше. Так, постійний представник Президента в парламенті Олександр Задорожній запропонував розпочати великі перегони за президентську булаву за 90 днів до дня виборів. Але навряд чи пройде і компромісний варіант скорочення передвиборної кампанії — до 120 днів, бо ці законопроекти, як точно підмітив Голова ВР Володимир Литвин, більше нагадують чергові сценарії і, звісно, мають політичні підтексти.
Залишки деклараційних мостів між опозиційною четвіркою вже догорають. Комуністи обіцяють, що в разі перемоги їхнього кандидата на президентських виборах він буде останнім главою держави і скасує інститут президентства. Кандидатуру Петра Симоненка, безперечно, затвердять на травневому партійному з’їзді, заявив на початку тижня Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк. І додав, що комуністам почала підігравати... Банкова.
Вистачило роботи цього тижня і членам Конституційного Суду — з’явилося третє подання народних депутатів про нелегітимність голосування в парламенті 24 грудня щодо політреформи.
Протягом тижня народні депутати плідно попрацювали в комітетах. Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2003 рік розглянули в Комітеті з питань свободи слова та інформації. Разом з експертами на «круглому столі» народні депутати обговорили недоліки Цивільного кодексу, який, на їхню думку, значно обмежує конституційні права громадян. Зміни до бюджету щодо фінансової підтримки підприємств АПК рекомендуватиме підтримати парламенту Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин. Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів продовжив аналізувати листи та звернення громадян щодо початку проведення пенсійної реформи (до речі, за підрахунками комітету, кожному пенсіонерові штучно занижено середню зарплату від 25 до 124 гривень). А Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув проект постанови про призначення на посади членів ЦВК. Проте глава парламенту переконаний, що благословіння арбітрів виборів у сесійній залі буде дуже бурхливе і складне. Бо...
...Вибори наближаються. Через порушення під час заповнення декларації про доходи у 61-му окрузі не зареєстрували кандидатом у депутати Євгена Талишева, якого підтримує «Наша Україна». Українська служба радіо «Свобода» тепер здійснюватиме мовлення на коротких хвилях. На думку генерального продюсера «Довіри» Сергія Кичигина, інформаційні програми «Свободи» адресовані в основному чоловікам. А це, вважає продюсер, призводить до втрати слухачів і рекламодавців.