До звіту своїх майстрів мистецтв та художніх колективів житомиряни виготовили чудові буклети-програми, а дві місцеві газети цій події присвятили спеціальні номери. До речі, газета «Житомирщина» назвала її визначною.
Оплесками зустріли глядачі першу сценічну картину прологу «Молитва за рідний край». Не раз лунали вони і під час його виконання. Надто красивий і патетично-хвилюючий він був.
Потім слово про Житомирщину, свою малу Батьківщину, виголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Привітання від Президента України Леоніда Кучми учасникам звітів зачитав Міністр культури і мистецтв Юрій Богуцький.
А голова облдержадміністрації Сергій Рижук закликав глядачів залишити у палаці втому, відчути себе людьми і — знову до нових звершень. Було що подивитися й почути!
Та все-таки на початку звіту-концерту здавалося, чи не помилилася режисерсько-постановочна група, назвавши його «Звітує піснями тобі, Україно, квітуче Полісся — земля Жита і Миру». Однак те, що цей край виплекав чудових співаків, довели солісти Одеського театру опери та балету Олег Синиця, Національної опери України Оксана Ярова, багато солістів різних мистецьких колективів. А не лише вміння гарно співати, а й танцювати — ансамбль пісні та танцю «Льонок», хорова капела «Орея», фольклорний ансамбль національного обряду «Родослав», гурт «Древляни», які продовжують естафету творення культурних цінностей цього багатого на таланти Поліського краю.
Естафету підхопили і зовсім юні виконавці — учасники дитячих зразкових ансамблів танцю «Сонечко» із Житомира й бального танцю «Грація» із Новограда-Волинського. Серед найяскравіших виконавців, мабуть, були Маринка Сторощук, учениця Андрушівської музичної школи і Георгій Сердюк та Анастасія Лакізюк, які ще й вели концерт разом з акторами музично-драматичного театру. А вони з театру мініатюр Будинку дитячої творчості Бердичева. Михайлик Манилюк із села Городище Чуднівського району, прочитавши гумореску Павла Глазового «Про мистецтво шароварне», засвідчив: тут підростає гарна творча зміна і в цьому жанрі.
Утім, поліщуки довели, що вони шанують культуру й інших регіонів країни. «Закарпатський триптих» і карпатський танець «Келушарій» —промовистий доказ того.
І цього разу житомиряни не забули, звичайно, свого славетного земляка Сергія Корольова, присвятивши його пам’яті хореографічну композицію «Космонавти живуть на землі».
Наприкінці концерту могутньо пролунала пісня-заклик уродженця Житомирщини Вадима Крищенка «Вставаймо, браття-українці», яку виконав автор музики Павло Мрежук.
Завершився звіт святковим «Гопаком» в оригінальному та майстерному виконанні «Сонечка» і знову молитвою — з опери «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського. Виконували її всі учасники концерту за підтримки вдячних глядачів, які слухали цей твір стоячи.
Звіт-концерт майстрів мистецтв та художніх колективів Житомирщини був справді подією визначною не лише для його учасників, краю, глядачів і, мабуть, не буде перебільшенням сказати — всього культурно-мистецького життя країни.
 
Київ.