Одна з провідних металургійних компаній Азіатсько-Тихоокеанського регіону індійська «TATA Steel» заявила про намір інвестувати в українську металургійну галузь 1 млрд. доларів США. Як повідомили на прес-конференції в Києві її представники, «TATA Steel» має намір взяти участь у приватизації ДГМК «Криворіжсталь» як стратегічний інвестор. Утім, цей об’єкт компанія розглядає лише як один із варіантів, про що розповів журналістам президент «ТАTА Steel» Раджив Мукерджі. Обов’язкова умова її участі в тендері — прозорість умов і процедури конкурсу, що гарантує рівні права для всіх учасників — у цілковитій відповідності з українським законодавством.

З огляду на те, що Україна за всі роки незалежності одержала тільки 7 млрд. інвестицій, сума в 1 мільярд справді вражає. «ТАТА Steel» є частиною індійської промислової групи ТАTА, річний оборот якої перевищує 13 млрд. доларів США. Разом з ТАТА в Україні вже налагоджено виробництво автобусів БАЗ. На черзі — металургія. Прихід такого великого інвестора в українську сталеливарну промисловість стане певним позитивним сигналом для інших компаній. Бо хоч би скільки говорили про потепління інвестиційного клімату, реальних доказів поки що обмаль.
Світовий бізнес дотепер сприймає Україну як частину розваленого СРСР, причому не найблагополучнішу. Як зізнався на прес-конференції посол Індії в Україні пан Шехкхолен Кіпген: «Ми тільки починаємо відкривати Україну». Треба зазначити, що Росія, яка успадкувала всю посольську і торгову інфраструктуру колишнього СРСР в Індії, прийшла на індійський ринок набагато раніше і надійно там закріпилася в статусі головного економічного партнера Делі серед країн колишнього СРСР. Найчастіше те, що сьогодні Індія купує як російську продукцію і російські технології (у тому числі в галузі ВТС), насправді було придумано, спроектовано або зроблено в Україні. Змінити ситуацію — завдання не з легких.