Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про захист суспільної моралі».
Це означає, що на законодавчому рівні передбачено правові норми задля убезпечення суспільства від продукції, що негативно впливає на суспільну мораль — пропагує культ насилля, жорстокості, поширення порнографії.
Законом передбачено систему заходів, спрямованих на недопущення такої пропаганди. Вона передбачає заходи із: заборони та/або обмеження виробництва та обігу відповідної продукції; запровадження експертної оцінки відео-, аудіо- та іншої інформації та віднесення її до такої, що завдає шкоди суспільній моралі; заборони демонстрації неліцензійної аудіо-, відеопродукції всіма національними телерадіокомпаніями; встановлення контролю за обігом продукції, що загрожує суспільній моралі.
Так, закон забороняє виробництво та обіг в Україні у будь-якій формі продукції порнографічного характеру. Такою продукцією законодавець пропонує вважати будь-які матеріальні об’єкти, предмети та іншу продукцію, змістом яких є детальне зображення анатомічних чи фізіологічних моментів сексуальних дій або ж з інформацією порнографічного характеру.
Заборонено також виробництво та розповсюдження в нашій державі продукції, яка: принижує або ображає націю чи особистість за національною ознакою; пропагує бузувірство, блюзнірство, неповагу до національних і релігійних святинь; принижує особистість, є проявом знущання з приводу фізичних вад (каліцтва), із душевнохворих, літніх людей; пропагує невігластво, неповагу до батьків; пропагує наркоманію, токсикоманію, алкоголізм, тютюнопаління та інші шкідливі звички.
Виробництво та обіг продукції еротичного характеру (що має за мету досягнення естетичного ефекту, орієнтована на доросле населення і не збуджує в аудиторії низькі інстинкти, не є образливою) та продукції, яка містить елементи насильства і жорстокості, дозволяється виключно за умови дотримання обмежень, встановлених законодавством.
Законом установлено, що продукцію сексуального та еротичного характеру можна розповсюджувати лише за умови недоступності її неповнолітніми і ненав’язування споживачам. Ввезення на територію України, виготовлення (виробництво), зберігання з метою розповсюдження та розповсюдження продукції, надання послуг і проведення видовищних заходів сексуального характеру здійснюються лише за наявності дозволу (ліцензії) на кожний вид діяльності.
Законом визначено спеціальні умови продажу, розповсюдження, публічної демонстрації продукції сексуального чи еротичного характеру. Зокрема, заборонено: розповсюдження такої продукції без належних вихідних даних та індивідуальними розповсюджувачами; залучення до її продажу неповнолітніх, а також продаж її особам, які не досягли 16, а в окремих випадках 18 років; демонстрацію продукції такого характеру у вікнах, вітринах чи інших місцях загального огляду. Теле- і радіокомпаніям, що діють в Україні, забороняється створювати, поширювати інформацію і транслювати продукцію, яка містить елементи порнографії. Аудіо-, кіно-, радіо-, відеопродукцію сексуального характеру з елементами еротики можна поширювати лише після попередньої її оцінки відповідними експертами. За загальним правилом, трансляція теле-, відео- і радіопрограм, що містять елементи еротики, допускається з 24-ї до 4-ї години ранку. Перед трансляцією теле- й радіопрограм сексуального чи еротичного характеру обов’язково має бути зроблено звукове або текстове повідомлення про характер програми і заборону перегляду чи прослуховування її неповнолітніми.
Звертаємо увагу, що закон передбачив створення Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.
Національна експертна комісія формується з провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, психіатрів, сексопатологів, фахівців у галузі інформації та інших, рекомендованих до участі в ній установами і організаціями, в яких вони працюють. До компетенції Комісії належать, зокрема: аналіз продукції ЗМІ та видовищних заходів на предмет відповідності вимогам цього закону; запобігання розповсюдженню та заборона демонстрації фільмів, іншої продукції, видовищних заходів, які завдають шкоди моральності суспільства; консультативна допомога у сфері захисту суспільної моралі; розгляд скарг громадян про порушення вимог законодавства у цій сфері та вжиття належних заходів реагування відповідно до своїх повноважень. Такими заходами реагування можуть бути: проведення перевірок діяльності ЗМІ та інших організацій, що займаються діяльністю з обігу продукції і видовищних заходів сексуального характеру, а також продукції, що містить елементи насилля та жорстокості; внесення пропозицій про притягнення ЗМІ та їх керівників, які порушують законодавство у сфері захисту суспільної моралі, до передбаченої законом відповідальності; ініціювання питання про припинення ліцензії на діяльність з обігу продукції та видовищних заходів сексуального характеру за умови виявлення порушень цього закону.
Для довідки: закон ухвалено 20 листопада 2003 р., він набрав чинності з 13 січня 2004 р. З його повним текстом можна ознайомитися в «Голосі України» за 13 січня ц. р.