Президент України видав Указ «Про систему заходів щодо усунення причин та умов, які сприяють злочинним проявам і корупції».

Глава держави дав низку доручень Кабінету Міністрів, міністерствам і відомствам для вдосконалення законодавства в економічній сфері, посилення кримінальної відповідальності за правопорушення і корупційні діяння.

Йдеться про створення механізму вдосконалення процедури адміністрування податку на додану вартість, запровадження граничних рівнів комерційної (торговельної) надбавки або комісійної винагороди для посередників. Окрім того, передбачається посилити контроль за обігом алкологольних і тютюнових виробів.

Глава держави запропонував розробити зміни до деяких законів, у тому числі «Про статус народного депутата» та «Про державну службу» стосовно заборони народним обранцям і державним службовцям використовувати свій статус для власної вигоди, вигоди членів їх сімей або третіх осіб. Водночас уряд має розробити низку законопроектів, зокрема, про регламент відносин органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та підприємців щодо започаткування і здійснення підприємницької діяльності.

Контроль за виконанням цього указу покладено на Раду національної безпеки й оборони.

Ще одним указом Президент України Леонід Кучма призначив головою Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Тетяну Корнякову.