Протягом останніх десяти років сумну статистику хворих значно збільшили молоді люди віком від 15 до 29 років. Чисельність молодих туберкульозників зросла до дев’яти тисяч осіб (дев’ять років тому хворих на туберкульоз було вдвічі менше), зареєстрованих наркоманів — до 73 тисяч. Крім того, кожна третя дитина народжується з відхиленнями у розвитку нервової системи. Про це йдеться у рекомендаціях парламентських слухань «Формування здорового способу життя української молоді: стан, проблеми та перспективи», що відбулися в кінці листопада минулого року.
І хоча у цій сфері впродовж останніх років є, як запевняють урядовці, якісь зрушення, проте загроза для безпеки країни і її майбутнього все ж залишається.
З огляду на це, учасники парламентських слухань рекомендують Кабінету Міністрів підготувати низку законопроектів та заходів, спрямованих на формування здорового способу життя молоді, ширше використовувати міжнародний досвід, запровадити щорічні медичні профогляди, підвищувати кваліфікацію соціальних працівників тощо. До того ж уряду рекомендовано доручити Державному комітету телебачення і радіомовлення заборонити поширення інформації, яка містить елементи жорстокості, насильства, порнографії тощо.