Коли на футбольному престолі був бразилець Пеле, його називали принцом, а ще «чорною перлиною». Уродженець Мозамбіку Ейсебіо да Сільва Ферейра зажив собі слави в шістдесятих роках минулого сторіччя, виступаючи за лісабонську «Бенфіку» та збірну Португалії. Особливо яскраво форвард-віртуоз заявив про себе на чемпіонаті світу в Англії 1966 року.
По завершенні кар’єри гравця залишився працювати у своєму клубі, в якому й дотепер обіймає посаду директора. А його бронзове погруддя встановлено на стадіоні ФК «Бенфіка». Свого часу турнірна доля звела київське «Динамо» та «Бенфіку» в розіграші Кубка європейських чемпіонів. Ейсебіо побував у столиці України і дав ексклюзивне інтерв’ю для «Голосу України».
А тепер, коли наші погляди прикуті до Португалії, де влітку відбудеться фінальний турнір чемпіонату континенту, персона «чорної перлини» постійно в центрі подій. Кажуть, що легендарний футболіст не в захопленні від повітряних подорожей. Однак тепер найтитулованіший португальський гравець завжди перебуватиме на висоті. Адже місцева авіакомпанія ТАР назвала іменем Ейсебіо літака, який рекламуватиме Євро-2004.
З минулої неділі борт А-319, названий на честь Ейсебіо, літатиме повітряними просторами континенту. На літаку — португальські краєвиди та зображення футбольних полів. Усе це нагадує вболівальникам, що до знаменної події залишилося зовсім мало часу.
— Я гордий визнанням авіакомпанії ТАР, — сказав розчулений Ейсебіо. — Радий, що моє ім’я сприятиме популяризації чемпіонату Європи. Мені доводиться багато подорожувати, тому вже звик до літаків. Знаю, що це найбезпечніший вид транспорту. Але, даруйте, зізнаюся, що в повітрі почуваюся незатишно...
Першими містами, на які взяв курс літак з Лісабона з ім’ям Ейсебіо, стали іспанська Барселона та бельгійський Брюссель. Щодня послугами лайнера матимуть змогу користуватися 139 пасажирів.