Уже майже ні в кого не виникає сумнівів щодо необхідності добудови четвертого енергоблока на Рівненській АЕС. Визначено й конкретні терміни введення його у дію — осінь нинішнього року. Але, як з’ясувалося із розмови з міським головою Кузнецовська Степаном ЖДАНЮКОМ, подія ця супроводжується низкою проблем для міста — супутника РАЕС.

— Найперша та, що після введення четвертого енергоблока будівельники залишаться без роботи, — каже міський голова Кузнецовська. — А щоб цього не сталося, уже сьогодні керівники управління капітального будівництва беруть участь у різноманітних тендерах, шукаючи обсяги будівельних робіт у різних куточках України і навіть у Росії.
Друга проблема полягає в тому, що НАЕК «Енергоатом», будуючи блок, узяв на себе зобов’язання (а вони затверджені в титульному списку) з будівництва об’єктів соціальної сфери у нашому місті. Зокрема, школи №6, дитячої поліклініки, міських очисних споруд, каналізаційно-насосної станції тощо, — продовжує Степан Жданюк. — Будівництво двох перших з перерахованих об’єктів заморожено, а щодо двох інших, то заплановане їх фінансування не дасть можливості ввести ці об’єкти у намічені терміни.
Ставиться під сумнів виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України від 17 березня 2003 року №146-р, 147-р про будівництво об’єктів соціального призначення у тридцятикілометровій зоні навколо РАЕС. А згідно з угодою, укладеною між Рівненською облдержадміністрацією та НАЕК «Енергоатом», до пуску енергоблока мають бути завершені два корпуси центру реабілітації дітей-інвалідів з дитинства та декілька інших об’єктів, на що передбачено для нашого міста фінансування в розмірі 14,3 мільйона гривень. Хоча до пуску енергоблока залишились лічені місяці, роботи з реалізації наміченого у соціальній сфері практично ще непочатий край.
Дивує позиція НАЕК «Енергоатом» щодо виділення квартир для розподілу між працівниками бюджетної сфери, які перебувають на квартобліку в міськвиконкомі (а це — ліквідатори аварії на ЧАЕС, ветерани, вчителі, лікарі, багатодітні сім’ї, сім’ї, які виховують дітей-інвалідів тощо). Так, в одному з нещодавно заселених будинків не виділено жодного квадратного метра житла для черговиків міськвиконкому, хоч він значиться в титулі добудови четвертого енергоблока. Тим часом донедавна виділяли п’ять відсотків квартир для потреб міста. Навіть працівникам медико-санітарної частини, яка безпосередньо обслуговує колектив РАЕС і входить до складу Мінпаливенерго, відмовлено в наданні житла.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.