Денне засідання 10 лютого
Торік, за інформацією Міністра у справах сім’ї, дітей та молоді Валентини Довженко, оздоровлено 2149386 дітей шкільного віку, що становить 34,2 відсотка від загальної кількості підлітків учнівської категорії. І одразу виникло запитання: а що з рештою — 65,8 відсотка учнів, які не потрапили до цієї статистики?
Відзначаючи певні здобутки у цій справі, голова Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик та народні депутати піддали гострій критиці дії уряду в організації літнього відпочинку дітей сезону 2004 року.
Узяти для прикладу Державний бюджет на цей рік за показником «кошти на оздоровлення». Міністерство надзвичайних ситуацій зменшує їх на 44 мільйони гривень. Те саме зроблено і Міністерством праці та соціальної політики. Міністерство аграрної політики у 2003 році виділило для цього 4,5 мільйона гривень, а на цей рік — нуль.
Загалом у Державному бюджеті порівняно з минулим роком мінус на дитяче оздоровлення становить майже 40 мільйонів гривень.
Не може не хвилювати те, що майже в усіх регіонах скорочується мережа дитячих оздоровчих закладів.
Продаж, зміна профілю, відчуження дитячих оздоровчих закладів інтенсивно відбувається, наприклад, у Харківській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях. Низка оздоровниць в Україні не функціонує десятками років, що призводить до їх руйнування, а в подальшому — до закриття та продажу за зниженими цінами.
За останні роки не було жодного літнього оздоровчого сезону, щоб не згадували про низку порушень з боку посадових осіб при розподілі путівок до «Артеку». Не став винятком і 2003 рік. Та й саму постановку питання, що Міжнародний дитячий центр належить до адміністрації Президента, на думку багатьох парламентаріїв, необхідно переглянути.
Головна причина недоліків у справі організації і проведення відпочинку та оздоровлення дітей, звучало у багатьох виступах, — те, що у державі цим займається низка центральних органів виконавчої влади, а роль координатора, що покладена на Міністерство у справах сім’ї, дітей та молоді, законодавчо не закріплена. А у семи няньок, як відомо, дитя без нагляду.