На початок року в судах Донецької області залишалися нерозглянутими 8,5 тисячі кримінальних і 28,5 тисячі цивільних справ. Нечуваними темпами зростає кількість цивільних справ: у 2003 році рішення винесено майже у 220 тисячах справ, за чотири роки ця цифра зросла у 4,5 разу. А навантаженість на одного суддю в Донецькій області — 120 справ на рік. Це на 20 відсотків більше, ніж у середньому по Україні, зазначає перший заступник голови апеляційного суду області Лідія Рибалко.
— В апеляційному суді області лише три зали для розгляду справи у першій інстанції, ці справи слухаються у дві, а то й три зміни, — розповів на конференції суддів загальних судів Донецької області заступник голови кримінальної палати апеляційного суду Микола Мішин. — У кабінеті на дванадцяти квадратних метрах сидять по 4—5 суддів. А в кімнаті для секретарів судових засідань 28 робочих столів. А відрядження! Люди отримують лише добові, та й то не завжди. Ночувати доводиться в будинках престарілих, на турбазах, у кімнатах відпочинку на залізничних вокзалах. У Слов’янську якось поселили в робітничому гуртожитку, але що там були за умови! Довелося зняти номер у готелі, так і ночували: двоє суддів на одному ліжку, секретар на дивані.
За словами начальника управління судової адміністрації в Донецькій області Володимира Маркова, торік на потреби третьої гілки влади в області передбачалося виділити 41 мільйон гривень, а отримано лише 21 мільйон — половину від запланованого. За планом заробітну плату держава мала профінансувати в обсязі 18 мільйонів гривень, а дала 10,5 мільйона.
12 лютого спливає термін, відведений уряду України для мирного врегулювання проблеми за заявою 37 суддів апеляційного суду Донецької області, які звернулися до Європейського суду з прав людини з приводу невиплати заробітної плати та порушення права на справедливий суд. Йдеться про гроші, заборговані заявникам протягом 1999—2001 років. Печерський районний суд столиці задовільнив позов, однак Міністерство фінансів рішення не виконало.