— Шановний пане Хачатрян, як ви, Голова Національних Зборів РВ, відомий політичний діяч, сприйняли своє призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла в Україні?

— Підкреслюючи важливість ролі дипломатії в житті нашої країни, у політичних відносинах, а надто нагромадженого упродовж останніх років досвіду і умінь, я прагнутиму реалізувати його у своїй службі — особливо в Україні, яка є найбільшою країною Європи і за своїм економічним та політичним статусом має дуже велике значення для Вірменії. На мою думку, така держава, як Україна, може об’єктивно сприяти Вірменії у питаннях європейського укладу, а також шляхом українських інвестицій в економіку нашої країни.
— Які кроки ви маєте на меті здійснити як посол Вірменії?
— Співробітництву з Україною я надаю особливого значення. Україна — велика і багата держава, що володіє високорозвиненим потенціалом. Вірмени завжди співпрацювали з Україною, провадили широку економічну діяльність, зміцнюючи вікові братерські відносини, брали участь також у науково-освітньому й культурному житті.
Віддаючи сьогодні належне взаємовигідному економічному співробітництву між нашими країнами, вважаю за необхідне не обмежувати його лише галузями економіки, а залучати й приватне підприємництво, пропозиції, винаходи — і з вірменського, і з українського боку.
Вірменія може постачати в Україну сільськогосподарські продукти (коньяк, вино, варення, сушені фрукти, консерви, соки тощо), що завдяки своїй якості, всім показникам, вельми привабливому вигляду мають великий попит на українському ринку. В Україні дуже ціниться наш  туф, травертин та інші сучасні будівельні матеріали.
Вірменія може співпрацювати з Україною в області науки, освіти, охорони здоров’я, у галузі високих технологій, електронного зв’язку, системних технологій тощо. Надаю великого значення співробітництву у сфері освіти і культури. Гадаю, українцям буде цікаво пізнати Вірменію, країну з багатовіковим минулим, на сьогоднішньому рівні, з усіма інфраструктурами як розвинену країну туризму.
А нас цікавить український метал, металоконструкції, що широко застосовуються в будівництві, сучасне технічне обладнання, сільгосппродукти, поставки зерна до Вірменії.
Сподіваюся, в майбутньому під патронатом посольства буде споруджено український бізнес-культурний центр, де зможуть реалізуватися пропозиції в галузі техніки, економіки, науки і культури. Буде створено широкий інформаційний та маркетинговий простір, організовуватимуться виставки вірменських та українських товарів, концерти, виставки образотворчого й ужиткового мистецтва.
Цей центр, на мою думку, окрім економічного і культурного значення, може забезпечити і чинник благодійності.
— Які ваші плани щодо вірменського земляцтва в Україні?
— Передусім я хочу побувати в різних регіонах України, познайомитися з  їхнім керівництвом і керівництвом регіональних земляцтв, довідатися про проблеми, що їх хвилюють, і намагатимуся, по змозі, зарадити їм.
Високо ціную діяльність Спілки вірмен в Україні, яка прагне об’єднати, координувати заходи і пропозиції наших співвітчизників. Дуже важливо, що вірмени в Україні, беручи участь у її державному, економічному, науковому і культурному житті, прагнуть зберегти себе як національна цілісна етнічна єдність, свої національні традиції.
У співпраці, у злагодженні сторін цього року ми організуємо низку культурних заходів за участю визначних діячів культури Вірменії.
Закликаю своїх співвітчизників до згуртованості, щоб спільними зусиллями простувати шляхом любові й добра. Будьте певні, посольство РВ завжди сприятиме всім вам і сподівається на вашу щиру дружбу.
Розмову вела Женя ЦЕРУНЯН.