До стану здоров’я тих, хто працює з харчовими продуктами (на переробних підприємствах) у школах, дитсадках тощо, — особливі вимоги. Так звані декретовані працівники зобов’язані періодично проходити медичний огляд. Та минулого року Кабмін зробив цим людям «подарунок».

У серпні вийшла урядова постанова, яка змінювала ціни на медичні послуги. Згідно з документом, істотно підвищувалася їхня вартість. Зокрема, з подачі Міністерства охорони здоров’я України Прем’єр-міністр постановив, що лабораторне дослідження на виявлення патогенного стафілокока тепер уже коштуватиме 72,62 гривні (хоча ще недавно було 5,9 гривні), а проведення аналізу на глисти сягне 91,53 гривні (було 4). Стрибнула вартість й інших необхідних досліджень. Отож якщо досі медогляд одного працівника ставав у 25—30 гривень, то тепер за цю послугу потрібно викласти 200—300 гривень.

А коли врахувати, що чимало підприємств та організацій зобов’язані відправляти своїх людей на огляд щокварталу, і робітників там не одна сотня, то можна лише уявити, які гроші довелося б викинути.

Урядове нововведення, яке у десять разів збільшило вартість медоглядів, зумовило велику хвилю невдоволення серед трудових колективів. Тож нарешті цю «медичну справу» вдалося залатати. Проте зробили це також у доволі неординарний спосіб. Так, 25 листопада минулого року перший заступник головного санітарного лікаря України Сергій Бережнов надсилає в санепідемстанції областей офіційного листа, в якому роз’яснює, що під час медогляду декретованих працівників забороняється використовувати ціни, які вказані у згаданій вище постанові Кабміну від 27 серпня. Бо, мовляв, вони не затверджені в... установленому порядку. Виходить, документ, під яким стоїть підпис Прем’єр-міністра Віктора Януковича, не відповідає... законам держави?

Зрештою, хоч би там як, але жахливим цінам на медогляд поки що дали відбій. Усе знову відбувається за старими прейскурантами. Але вже з січня 2004 року на медичні огляди встановлено 20-відсотковий податок на додану вартість. Таке рішення прийняла адміністрація медзакладів міста Львова на підставі статті 80 Закону України «Про державний бюджет України на 2004 рік», якою зупинено дію пункту 5.1.8. Закону України «Про податок на додану вартість», що гарантувало звільнення від податку медичних оглядів...

Володимир КОЛЕСНИК, інженер із соціальних питань Львівського хлібозаводу №5.