У новому році пенсіонери України одержали подарунки від Кабміну — нові, перераховані пенсії. Для когось вони збільшилися наполовину, а для когось — на кілька гривень.

Від нинішнього етапу пенсійної реформи вигадали лише ті, у кого були великі зарплати. Це здебільшого люди робочих спеціальностей. Їхнє матеріальне становище поліпшилося на 20—1000 грн. Розмір пенсій вчителів, лікарів і аграріїв залишився практично без істотних змін.
Дали кожному за працею
Із загальної кількості пенсіонерів (14,5 млн.) підвищення пенсій відчули 4 млн. В інших допомога по старості залишилася на колишньому рівні або зросла на 4,2 процента.
Мінімальна пенсійна виплата нині становить 95 грн. 60 коп.
Нагадаємо, що пенсійна реформа тримається на трьох китах і планується її провести в три етапи. Сьогодні на черзі солідарна система. У нашій країні, де за межею бідності перебуває більша частина населення, відмовлятися від неї поки що не можна. Саме на принципах солідарності (коли молоді платять — люди похилого віку одержують) тримається вітчизняна система пенсійного забезпечення. Реформа цього «кита» здійснюється на основі соціальної справедливості, залежно від трудового стажу пенсіонера і його зарплати, з якої відраховують внески в Пенсійний фонд, тому що основа солідарності — страховий стаж і заробітна плата. Пенсія, за новою системою, відповідає пенсійному внеску.
Про соціальну справедливість пенсійні реформатори говорили завжди, готуючи людей до введення диференційованого підходу з нарахування пенсій за відомим принципом: «Від кожного за здібностями, кожному за працею». Раніше громадяни були незадоволені зрівнялівкою в пенсіях. Мовляв, ще недавно прибиральниця і інженер одержували практично однакові пенсії.
Демографічна підніжка благополуччю
Актуальність і своєчасність реформи в тому, що з кожним роком (через економічну кризу і демографічну ситуацію) працездатним і працюючим громадянам країни дедалі складніше утримувати тих, хто вже не може забезпечувати себе сам. Сьогодні, за даними статистики, на 1000 працюючих припадає 800 непрацюючих співгромадян. Відсоток пенсіонерів з кожним роком зростає (у 1997 році він становив 19 відсотків від загальної чисельності населення, а прогноз 2026-го обіцяє збільшення відсотка людей літнього віку до 30).
За словами заступника Міністра праці і соціальної політики України Олени Горячої, не слід сподіватися, що реформа відразу, з першого дня, принесе результати. З 1 січня ми маємо пенсійне забезпечення, що реформовано на основі страхування.
Наприкінці 90-х років Пенсійний фонд України почав формувати базу персоніфікованих рахунків майбутніх пенсіонерів. Сьогодні ця база налічує більш як 25 млн. осіб. Це основа для другого рівня пенсійного механізму — накопичувальної системи. Але її результати відчують лише майбутні пенсіонери, ті працюючі, яким сьогодні 30—40 років. Вони ще встигнуть попрацювати на власну пенсію. На індивідуальні рахунки надходитиме 2—7 відсотків від фонду заробітної плати. Ці внески — власність кожного платника, вони навіть передаються в спадщину. В Пенсійному фонді вважають, що відрахування треба робити сумлінно, тому що бажаного матеріального результату в літньому віці не одержати.
За словами представника управління з соціальних питань Кабінету Міністрів України Анатолія Красильщикова, сьогодні борг за внесками у ПФ становить 882 млн. грн. Здебільшого в боржниках — великі підприємства. У зв’язку з підвищенням пенсій є побоювання, що коштів ПФ на виплату по-новому забракне.
Зарплата «побілішає», пенсія потовстішає
Однак реформатори сподіваються, що модернізація солідарної і введення накопичувальної системи спровокує детенізацію доходів населення. Якщо більше заплатиш, то більше й одержиш. З 1 січня знизилося податкове навантаження на фізичних осіб. Очікують детенізацію фонду зарплати. І відповідно — більше надходжень у ПФ. За рахунок цього оптимісти пенсійних перетворень планують подальше підвищення пенсій у солідарній системі.
Утім, те, що нині відбувається з пенсіями, — це не реформа, а скоріше модернізація  морально і матеріально застарілого пенсійного розподілу.
Нинішня реформа перебуває в ембріональному стані, у процесі нагромадження сил, а головне — коштів.
А от до третього її етапу — добровільно накопичувального, в якому задіяно недержавні пенсійні фонди, мабуть, ще далеко. Цей «кит» розрахований на заможних громадян країни, які, крім двох обов’язкових «китів» нової пенсійної системи, можуть і хочуть годувати третього, особисто свого. Це буде додаткова, персональна пенсія громадянина. Але це буде не скоро. Сьогодні люди ще морально не готові довірити свої довгострокові заощадження недержавним пенсійним фондам. Занадто часто їх «кидали».