В разі перемоги на найближчих виборах Президента України лідер комуністів Петро Симоненко буде останнім, хто займатиме цей пост. З таким гаслом комуністи підуть на вибори глави держави, тому що КПУ і надалі робитиме усе задля скасування інституту президентства. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради й водночас один з лідерів КПУ Адам Мартинюк у прямому ефірі радіо «Ера». Хоч би якою святою і геніальною була людина на цьому посту, пояснив далі він, але і «в неї можуть вирости роги».
Чи означає така відвертість Адама Мартинюка те, що комуністи уже визначилися зі своєю кандидатурою на президентський пост? Сам він зауважив, що остаточно КПУ визначатиметься у травні на партійному з’їзді, однак, знаючи настрої однопартійців, прогнозує, що рішення з’їзду буде на користь саме першого секретаря П. Симоненка.
Кандидата від комуністів він бачить найреальнішим переможцем президентських перегонів. Адже, за його словами, 23-відсотковий рейтинг декого з опозиційних політиків (певне, мав на увазі Віктора Ющенка) — це ще не 50 відсотків, які потрібні для перемоги. Мовляв, у другому турі великого приросту цього рейтингу сподіватися навряд чи можна. А от 5—6-мільйонний електорат лівих сил — це надійно. Не вірить у припущення Юлії Тимошенко про можливість висунення єдиного кандидата від опозиційних сил — «Нашої України», БЮТ, СПУ, а отже, і можливість обійтися без другого туру виборів.
Щоправда, «більше песимістично, аніж оптимістично» він оцінює і можливість висунення єдиного кандидата від КПУ—СПУ. Хоча, каже, все може бути.
Прямо Перший заступник глави парламенту відповів і на «незручне» запитання радіослухача, чи означає негативне ставлення до Віктора Ющенка підтримку комуністами кандидатури від влади, якщо ці дві кандидатури вийдуть до другого туру виборів? На переконання парламентарія, значна частина електорату комуністів лідера «нашоукраїнців» не підтримає, отже КПУ у такому разі може висловитися проти підтримки обох кандидатів.
Але перед тим у парламенту є першочергове завдання —конституційна реформа. На пропозицію радіослухачки «залишити Конституцію у спокої» Адам Мартинюк завважив, що ми пожили за однією конституційною моделлю і треба спробувати пожити за іншою. Він не раз нарікав на непослідовність і у конституційній реформі фракції «нашоукраїнців». Однак, оцінюючи на прохання радіоведучої Інни Кузнецової надійність і стійкість у цій справі деяких сил парламентської більшості, зокрема фракції «Регіони України», Адам Іванович зауважив, що він знає щире прагнення Віктора Януковича домогтися цих змін і не вважає, що настане момент, коли його однодумці у ВР відмовляться від цього. Судячи з відповідей радіослухачам, Адам Мартинюк сподівається знайти аргументи для заохочення депутатів-мажоритарників у голосуванні за закон про пропорційні вибори до парламенту. Немає гарантій, що усі ці 225 політиків пройдуть у мажоритарних округах, зауважив він, адже зміняться влада, умови. Натомість його однопартійці навряд чи погодяться на зниження прохідного бар’єра для партій на цих виборах до тривідсоткового. Навпаки, можливо, пропонуватимуть підняти його до п’яти відсотків, за умови закріплення обраних за партійними списками депутатів за виборчими округами (відповідно до набраних партією в окрузі голосів).
Якщо до травня з політичною реформою визначитися не вдасться, то, за словами Першого заступника глави парламенту, на ній «можна ставити хрест» на найближчі десять років. Утім, Адам Мартинюк запевнив радіослухачів «Ери», що він робитиме усе задля внесення змін до Основного Закону, і конституційна реформа «обов’язково відбудеться».
Анатолій БЕНЬ, з апаратної студії «Ера».