У  понеділок зранку українські теленовини з посиланням на арабське інформагентство, арабську та ізраїльську газети поширили «сенсацію» про те, що терористична організація «Аль-Каїда» має ядерну зброю, а продали її свого часу режиму талібів в Афганістані... українські вчені. Втім, припускався і варіант участі росіян. В учорашньому номері «ГУ» немає жодного слова про це, бо наша газета вважає цю інформацію недостовірною. Проте на неї прореагували в Україні, і ми не можемо не опублікувати ці відгуки.

Так, МЗС України здивоване безпідставною інформацією і підкреслює, що так званих «ядерних боєприпасів у валізах» на момент дезінтеграції СРСР на території України взагалі не було і така ядерна зброя ніколи не переходила під контроль України. Щодо ядерної зброї колишнього СРСР, то, виконуючи зобов’язання двосторонньої угоди з Росією про порядок переміщення ядерних боєприпасів з території України на бази РФ з метою їхнього розукомплектування і знищення від 11 квітня 1992 року, Україна вже в травні 1992 року вивела всі тактичні ядерні боєприпаси. У липні минулого року Росія підтвердила, що все вивезене ліквідовано на відповідних підприємствах за участі українських спостерігачів. Крім того, у своїй заяві МЗС нагадує про найсуворішу систему контролю за ядерною зброєю, яка була в СРСР і яка надалі перейшла у спадщину 12-му Головному управлінню міноборони РФ.

У свою чергу, помічник українського Президента з питань національної безпеки Володимир Горбулін називає «бездарною брехнею» інформацію про можливий продаж 1998 року тактичної ядерної зброї з України. «Те, що українські вчені не були в Кандагарі — я в цьому впевнений», — сказав 

В. Горбулін, який 1998 року обіймав посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони країни. Водночас він зазначив, що «українські вчені за роки незалежності не мали жодного прямого стосунку до ядерних боєзапасів і ядерного озброєння». Відповідаючи на запитання «Інтерфаксу-Україна», помічник Президента назвав дві можливі причини виникнення цієї інформації: майбутні президентські вибори в Україні і конкуренція на світовому ринку озброєнь.

У Національній академії наук України також називають неправдивою інформацію про продаж Україною ядерної зброї «Аль-Каїді» і заявляють, що українські вчені «не брали і не беруть участі в розробці ядерної зброї».