Такий висновок не раз звучав у сесійній залі на дні уряду під час обговорення питання про стан збереження об’єктів соціально-культурного призначення у процесі приватизації та цільового їх використання в післяприватизаційний період. У доповіді Голови Фонду держмайна Михайла Чечетова та співдоповіді голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Валентини Семенюк наголошувалося, що, на жаль, залишковий принцип фінансування об’єктів соціально-культурної сфери, який тривалий час панує в економіці, не дає можливості ефективно реформувати ці заклади відповідно до умов перехідного періоду. До того ж тривалий час наголошувалося на тому, що заклади культури, як правило, приватизації не підлягали.
В результаті мережа соціально-культурних установ невпинно скорочується і не може задовольнити потреби населення. Особливо гостро ця проблема зачепила малі міста і села. Наприклад, ще й сьогодні більш як 6 тисяч об’єктів соціально-культурного призначення у сільській місцевості перебувають на балансах сільськогосподарських підприємств, які не мають грошей на їх утримання.
Дещо поліпшилася справа у зв’язку з приватизацією цієї сфери. За останні роки приватизовано 710 об’єктів на жорстких умовах, серед яких головне: зберегти їхній профіль і не скоротити робочі місця. Інший напрям для подальшого розвитку цієї сфери — передача об’єктів до комунальної власності разом із необхідною документацією. Передбачено, що таку акцію мають здійснити понад 700 підприємств, програму вже виконано на 70 відсотків.
Народні депутати у своїх виступах висловлювали глибоку стурбованість станом будинків культури, спортивних споруд, клубів, бібліотек, баз відпочинку, інших установ соціально-культурного призначення, що склався на сьогодні.
У запропонованому проекті постанови Верховної Ради йдеться, зокрема, про те, щоб здійснити інвентаризацію об’єктів соціально-культурного призначення, які перебували на балансі підприємств, та забезпечити контроль за цільовим використання цих об’єктів; прискорити передачу гуртожитків, що залишилися у користуванні господарюючих суб’єктів в управління органів місцевого самоврядування з дотриманням прав їх мешканців відповідно до чинного законодавства; заборонити закриття, ліквідацію та перепрофілювання культурно-освітніх закладів на територіях міст, селищ, сіл, де не забезпечується надання послуг населенню на рівні соціальних стандартів, передбачених законодавством; розробити державну комплексну програму збереження і подальшого розвитку об’єктів соціально-культурного призначення, поклавши в її основу забезпечення потреб населення послугами соціально-культурного та побутового характеру.
Потім народні обранці заслухали інформацію Міністра у справах сім’ї, дітей та молоді Валентини Довженко та голови Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерини Самойлик про підсумки проведення оздоровлення дітей влітку 2003 року та про заходи Кабінету Міністрів щодо організації відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2004 року.